De impact van het coronavirus op de sportwereld

De invloed van het coronavirus op de sportwereld is ongekend. In dit artikel lees je van de hoed en de rand én lees je ook waar ondanks het coronavirus nog wel wordt gesport.

ferrari

Veel sportwedstrijden en competities platgelegd

De invloed van het coronavirus op de sportwereld is ongekend groot. Vrijwel overal in de wereld zijn de competities en wedstrijden platgelegd. Zo zijn er geen voetbalwedstrijden in Europa en is de start van het Formule 1-seizoen afgeblazen. De medewerkers van Ferrari die bij het Formule 1 team zijn betrokken, mogen niet eens naar de fabriek van Ferrari. De fabriek blijft de komende periode op slot. De GP van Australië had de seizoenstart moeten zijn, maar het coronavirus gooide roet in het eten. De kans is bovendien zeer klein dat er de komende maanden wel een race plaatsvindt.

Welke competities vinden wel doorgang?

Het lijkt bijna onmogelijk, maar toch zijn er nog wel competities die doorgang vinden in de voetbalsport. Bijvoorbeeld in de Vysshaya League in Wit-Rusland, waar het coronavirus wel rondwaart, maar de voetbalcompetitie niet stopt. Deze competitie is normaal gesproken voor de meeste Nederlanders niet echt interessant. Nu het nog een van de weinige competities is die wel doorgang vindt, is er onder de voetbalfans wel sprake van enige aandacht. Ook in Zweden zijn er tot nog toe steeds oefenwedstrijden gespeeld tussen clubs. Overigens zijn er buiten Europa nog meer competities die nog niet zijn gestopt. Zo staan er nog voetbalwedstrijden gepland in onder meer Burundi en Nicaragua. Daarnaast zijn er basketbalwedstrijden in Tajikistan, Rusland en Chinees Taipei en ijshockeywedstrijden in Wit-Rusland.

Financiële impact is groot

Het coronavirus heeft een grote invloed op de mentale belasting en beperkte trainingsomstandigheden van sporters. Daarnaast is er natuurlijk ook de financiële impact van het coronavirus op de sportwereld. Alleen in Nederland is er al sprake van een schatting van 950 miljoen euro aan schade volgens het NOC*NSF tot aan augustus. Er vallen contributies weg, maar ook het afstellen van sportevenementen brengt een schadepost met zich mee. Mochten er wel wedstrijden doorgaan, zoals de FIFA na 30 juni voor het voetbal wenst dan is dat zonder publiek.

Het EK voetbal is uitgesteld, maar ook buiten Europa is er een streep gezet door een landentoernooi, zoals door de Copa America. De financiële impact is dan ook ongekend groot in de hele wereld van sport. Voor de F1-teams geldt zelfs de vrees dat er meerdere teams als gevolg van het coronavirus failliet gaan. Het is ook nog maar de vraag wanneer de eerste GP Formule 1 van start gaat. De eerste wedstrijd die mogelijkheden biedt, staat vastgesteld op 14 juni in Canada. De volgende race staat gepland op 28 juni, maar het is nog onduidelijk of de teams dan wel mogen rijden. Het mag duidelijk zijn dat teams, zoals van Ferrari en Mercedes zwaar te lijden hebben.

Sport
  • Pixabay