Onpopulaire mening: ik kijk liever eerst de film om daarna pas het boek te lezen

Eerst de film kijken om vervolgens het boek te lezen is eigenlijk gewoon win-win!

Het lijkt een soort van ongeschreven regel:

Eerst het boek lezen, dan pas de film kijken. Maar ik vind dit zelf dus juist afbreuk doen aan het verhaal an sich

Neem nu Harry Potter: wanneer je eerst het fantastische boek leest en vervolgens de film kijkt, erger je jezelf waarschijnlijk aan zo ongeveer alles. Van de personages die qua uiterlijk niet helemaal overeenkomen met hoe ze beschreven zijn in het boek (Harry heeft in de film niet eens de groene ogen van zijn moeder?!), tot aan complete hoofdstukken die het niet tot de film geschopt hebben. Dat vind ik zonde, want als je eerst de film gezien zou hebben, had je gezien dat het prachtig gemaakt is en dus zeker wel alle credits verdient. 

Kijk je dus eerst de film, dan val je van de ene verbazing in de andere (hoe kun je nu op deze films haten? En al helemaal niet wanneer je er blanco instapt). Wanneer je daarna het boek leest, krijg je eigenlijk alleen maar 'bonussen': ineens zijn er extra hoofdstukken waar je voorheen het bestaan nog niet van wist, en zijn bepaalde situaties tot in de kleinste details beschreven - terwijl dit in de film misschien wel vrij algemeen blijft.

"Maar na het zien van de film weet je toch al hoe alles eruit ziet?", hoor ik je denken. En dat klopt, tot op zekere hoogte. Tuurlijk heb ik juist een beeld bij hoe de personages eruit zien, of hoe een bepaald huis eruit ziet. Maar met een beetje gezonde fantasie merk je dat je toch wel je eigen invulling aan het verhaal geeft. 

Wanneer je eerst de film kijkt en vervolgens het boek leest, heb je hoogstwaarschijnlijk twee positieve ervaringen gehad. Wanneer je eerst het boek leest, kan het zijn dat je je ergert aan de film - en dan heb je dus slechts één positieve ervaring eraan overgehouden. Zonde! Eerst de film kijken om vervolgens het boek te lezen is eigenlijk dus gewoon win-win! | bron: media.giphy.com
window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-b', container: 'taboola-below-article-5e4ec59658432', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });