Efteling past Carnaval Festival aan, de eerste conceptbeelden zien er goed uit!

Na dit artikel zit het liedje weer in je kop.

Carnaval Festival is een topattractie en het liedje is gewoon iconisch!

Al sinds ik mij kan heugen ga ik ieder jaar weer naar de Efteling met het hele gezin en ieder jaar maken we een foto in Carnaval Festival. Bij mijn ouders thuis hangt de hele keuken dus onderhand vol met een tijdlijn van mijn en m'n zusjes' leven. Dat is best ongemakkelijk, want ik zie foto's van mezelf in de puberteit en dat doet pijn. Maar goed, Carnaval Festival is dus best een belangrijke attractie voor ons thuis!
| bron: youtube.com

De afgelopen tijd staat de attractie in een negatief daglicht en dat is jammer

Ik heb het dan natuurlijk over de Afrika-scène in de attractie, waar de bevolking met grote neusringen en grote lippen (of wat het ook moeten voorstellen) wordt afgebeeld. Even kort voor de twee personen in Nederland die nog niet in deze attractie zijn geweest: je zit in een karretje en komt langs allemaal representaties van landen, die lekker feest aan het vieren zijn! Gezelligheid alom dus.

Maar goed, de Afrika-scène dus. Die wordt als racistisch beschouwd. Iets waar ik als kind en later als tiener nooit bij stil had gestaan. Een deel van de mensen werd ongemakkelijk van deze scène en een ander deel niet, zoals dat wel vaker gebeurt in Nederland. Uiteraard is dit helaas weer uitgegroeid tot volwassen mensen die elkaar uitschelden op Facebook, zoals dat wel vaker gebeurt in Nederland. Maar waar hebben we het nou over, jongens? Een kinderattractie. Een attractie waar je misschien niet eens meer naar omkeek of alleen pakt omdat de kinderen hem zo leuk vinden.  | bron: youtube.com

Maar vandaag kwam de Efteling op de proppen met deze tekening:

En eerlijk, dat ziet er toch gewoon hartstikke leuk uit! Los van het feit dat de poppen nu geen neusringen en vreemde beige lippen meer hebben, is de scène nu gewoon heel vrolijk, kleurrijk en doet het niets af van het thema van de attractie: lekker een feestje vieren. Het lijkt me dat deze scène niemand kan beledigen. De tegenstanders van de vorige scène hoeven zich niet meer ongemakkelijk te voelen en de voorstanders hebben een vrolijke nieuwe scène om naar te kijken. Mooi, toch?

Waarschijnlijk is een deel van jullie nog steeds boos. "Ze" pakken alles van ons af en Nederland gaat kapot. Probeer dat alstublieft niet op een scène van vier seconden in een Efteling-attractie te betrekken. Je boos maken om alles kan gewoon niet leuk zijn, toch? Dat dingen veranderen om je heen is altijd spannend, maar probeer dit ritje gewoon leuk voor jezelf te houden! De argumenten heb ik gehoord. "Hoezo mogen de neusringen niet en de klompen wel? Dat zijn toch beide ouderwetse manieren van klederdracht?" Ben ik het mee eens, maar als je dan weer naar die lippen kijkt... Dat is gewoon hoe vroeger cartoonfiguren van donkere mensen werden getekend. Blackface, een negatief stereotype. Dus ik ben in ieder geval blij dat die nu weg zijn en iedereen in de attractie gewoon op mensen lijkt.

Enige vraagteken die ik er wel bij wil zetten is wat de rol van de aap nu gaat zijn. De vorige inwoners waren namelijk vrij bang voor hem en dat was grappig, maar nu lijken ze hem een beetje te negeren. Dat vind ik nou pas écht lullig!
| bron: efteling.com

Hier een voorbeeld van hoe de cartoons van vroeger eruit zagen

Even eerlijk: wanneer heb je ooit een donker iemand gezien die er zo uitzag? De rest van de attractie zag er al uit als "echte" mensen en nu dus iedereen! | bron: youtube.com

Wil je nou per se beledigd zijn? Luister dan naar Adjes versie van het liedje...

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-b', container: 'taboola-below-article-5df72f56afb2a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });