11 Dingen waar je achterkomt zodra je afgestudeerd bent

Een tipje van de sluier: je bent fucked. Het leven wordt nooit meer zo mooi als het ooit was..

afstuderen

1) Je moet nu echt een baan gaan zoeken

KUT, werken. De lol is nu officieel voorbij. Rustig brak in de les zitten met een bakje pleur terwijl je op je door paps en mams betaalde macbook over Facebook scrolt en de docent uit zijn nek lult gaat voor jou niet meer op. Jij gaat vijf dagen per week om een uur of zeven je nest uit om veertig (!) uur per week in een veel te benauwd kantoor te gaan zitten met mensen die post-its op je computerscherm plakken humor vinden. Je zal wel moeten, want je moet je huur betalen. DUO gaat het namelijk niet meer voor je doen.

via GIPHY

2) Er zijn geen banen

Met je kersverse papiertje opgefrommeld in je kontzak trek je in de trein je laptop open en tik je op Google hoopvol de zoekterm 'banen' in. Google geeft nul hits. Google kan je helpen aan miljarden foto's van katten die met opgeschuimde melk vormpjes in cappuccino gieten, maar banen zijn zelfs voor Google onvindbaar. De komende jaren ga jij door het leven als msc. mr. drs. ir. Barman. Niet omdat je niets kan hoor, maar omdat je voor een startersfunctie 65 jaar relevante werkervaring nodig hebt.

via GIPHY

3) Je kan niets

De afgelopen vier tot zes jaar heb je keurig gedaan wat de docent van je vroeg. Artikelen lezen, opdrachten maken, theorieën bestuderen, papers schrijven. Zodra je een vacature bekijkt zie je dat je dingen moet hebben als 'een relevant netwerk', 'zelfstandig' moet kunnen werken en 'sociale vaardigheden' moet hebben. "Wat betekenen al die woorden überhaupt?", vraag je je af terwijl je onnozel aan je hoofd krabt.

via GIPHY

4) Je bent oud

Je hoort nu bij die groep mensen die werkt voor hun geld. Mensen die vroeg opstaan, gezond eten, te veel koffie drinken (en daar over opscheppen), een sport oppakken als tennis of wielrennen, Boer Zoekt Vrouw en Hart van Nederland kijken en om tien uur naar bed gaan omdat ze kapot zijn. Mensen die stress hebben en het op kringverjaardagen hebben over hypotheken, belasting en 'de zaak'. Je gaat aan jezelf merken dat je niets begrijpt van nieuwe trends, maar je probeert krampachtig wat jeugd te bewaren door er toch aan mee te doen en er filmpjes van op Facebook te plaatsen. Kortom: je bent een fossiel.

via GIPHY

5) Met LEGO spelen of Bassie & Adriaan kijken kan nu écht niet meer

Tijdens je studietijd kon je er nog met een grapje vanaf komen wanneer je een LEGO-trein had gebouwd. Je zei gewoon dat je brak was, er niets op Netflix stond en je eigenlijk moest studeren, dus dat je daarom je LEGO-doos maar van zolder had gehaald. Het had stiekem ook nog iets aandoenlijks, het feit dat je die leuke momenten uit je jeugd even wilde herbeleven. Nu je afgestudeerd bent, gaat die vlieger niet meer op. Als je op kantoor vertelt dat je in het weekend gelego'd hebt is het gewoon triest.

via GIPHY

6) Vanaf nu word je iemand die gaat brunchen

Tijdens je studie moest je er niet aan denken om op zondagochtend om een uur of 10 in een café te gaan zitten om gezellig te gaan doen met andere mensen. Je kwam om drie uur 's middags je nest uit omdat je moest pissen en moest kotsen, smeet een broodje bapao in de broodrooster, knalde er een liter chilisaus overheen en ging tevreden met je gastronomische creatie weer in je nest liggen. Nu ga je het hebben over de ingrediënten van je chai latté terwijl je een zacht gekookt eitje opentikt terwijl de vriend van de vriendin van je vriendin, die je eigenlijk helemaal niet mag, tegen je aan zanikt over zijn plan om op vakantie te gaan naar de Dordogne.

via GIPHY

7) Je wordt ook iemand die een spelletje doen acceptabel vindt op zaterdagavond

Jij bent afgestudeerd, wat betekent dat al je vrienden hoogstwaarschijnlijk ook zijn afgestudeerd. Ze hebben allemaal vriendjes en vriendinnetjes en gaan zo langzaamaan samenwonen. Iedereen krijgt een baan en wordt net zo'n saaie drol als jij aan het worden bent. Jullie zitten simpelweg in dezelfde levensfase. Dat houdt in dat de zaterdagavonden dat je met een pil in je mik kauwend en wel over festivalterreinen banjerde in het verleden liggen. Die avonden worden vervangen door potjes Party & Co., 30 Seconds en Pictionary onder het genot van kopjes muntthee. Typerend voor deze avonden is dat mannen het idee hebben dat ze toch nog een klein beetje jong en rebels moeten doen en niet twee maar drie biertjes drinken voor ze naar huis rijden.

via GIPHY

8) Je hebt een studieschuld zo groot als de billen van de de Kardashian-Jenners. Bij elkaar. Allemaal.

Al die jaren bier zuipen, veel te hoge huur betalen en kebab en pizza's vreten op de kosten van de staat loopt aardig in de papieren. Maar zolang er ongeveer duizend euro per maand op je bankrekening bijgeschreven werd was jij allang tevreden. Al die jaren dat jij als een god in Frankrijk leefde zonder een poot uit te steken komen je nu in je reet bijten. "Betalen KUT!", zegt de overheid nu tegen je. En als je een hypotheek af wil sluiten lachen ze je bij de bank met de tranen over hun wangen rollend uit.

via GIPHY

9) Je volgende Instamoment wordt waarschijnlijk een huwelijk of een kind

Er was een tijd dat je ouders dachten dat wanneer je een paar stapjes zette het echt een foto waard was. Met de jaren werden ze echter kieskeuriger, omdat je prestaties grootser werden. Er werd een foto gemaakt bij je zwemdiploma, je eerste dag op de middelbare, je rijbewijs. Maar nu je afgestudeerd bent, moet je heel wat gaan presteren om nog iets fotowaardigs te doen. De enige grote momenten in je leven die nog komen gaan zijn zwanger iemand (mogelijk jezelf) zwanger krijgen, trouwen, een baby krijgen, scheiden en doodgaan.

via GIPHY

10) Zeg maar vaarwel tegen donderdagavond in de kroeg

Ook tegen de zondag-, maandag-, dinsdag-, en woensdagavond overigens. Jij moet de volgende dag namelijk weer om half negen achter je laptop op het werk zitten en vergaderingen in. Als stagiair kon je het misschien nog een klein beetje maken om met een kegel op het werk te komen, als werknemer is dat dus echt geen goed idee.

via GIPHY

11) Je kan eindelijk spullen kopen

Er zit ook een pluspuntje aan het afstuderen hoor, wees gerust. Mocht je een van de gelukkigen zijn die een baan op de kop weet te tikken, dat komt dat met een salaris (salaris is een grotemensenwoord voor geld). Dat salaris is een stukje groter dan het gage dat je van DUO ontving, wat inhoudt dat je aan het eind van de maand niet naar paps en mams hoeft te kruipen voor extra dinero, maar dat zelfs wat centjes overhoudt. Van die centjes kan je allemaal leuke spulletjes kopen. En van spulletjes kopen worden mensen blij, dat weet iedereen.

via GIPHY

Misschien ook voor jou:
16 Herkenbare momenten voor iedereen die al-tijd moe is