9 Geheimen over vliegen die je nooit hoort

De volgende keer ben jij helemaal voorbereid

vliegtuig

1) Als je je telefoon aan laat staan stort het vliegtuig echt niet neer

Maar dat wil niet zeggen dat je het moet doen. Het kan namelijk wel voor overlast zorgen in de cockpit. Het systeem dat gebruikt wordt, kan signalen van telefoons oppikken, waardoor hij misschien een belangrijke boodschap over het hoofd ziet. Dat moet je niet willen. Gewoon lekker op vliegtuigstand dus, dat ding.

2) Op passagiersvluchten worden soms lijken vervoerd

Ja, echt. Er gaat op passagiersvluchten geregeld vracht mee en soms is dat HR-vracht, wat staat voor human remains oftewel menselijke resten oftewel lijken. Dit kan gebeuren als iemand bijvoorbeeld tijdens een reis overlijdt. Diegene wordt dan in een houtenkist naar 'huis' gevlogen.

3) De piloot en co-piloot krijgen niet dezelfde maaltijden

Mocht het eten niet goed zijn, worden ze in ieder geval niet allebei ziek. Of je moet wel heel veel pech hebben, natuurlijk.

4) Ooit afgevraagd waarom de lichten worden gedimd tijdens een vlucht in het donker?

Dat is dus zodat je in het geval van een noodlanding alvast gewend bent aan het donker buiten. No thaaaanks

5) Blijkbaar wordt er soms tijdens nachtvluchten zo lang mogelijk gewacht met het serveren van eten

Omdat het personeel dan hoopt dat er veel mensen in slaap vallen en ze zo weinig hoeven te doen. Volgende keer hoe dan ook wakker blijven.

6) Dit wil je sowieso niet horen, maar die dekentjes en kussens die je tijdens langere vluchten krijgt, zijn niet altijd even schoon.

Het schijnt dat ze soms gewoon terug worden gestopt in het zakje na een vlucht. Lig jij dus met je hoofd op het kussen dat al uren door een vreemde gebruikt is. Volgende keer echt zelf een kussentje meenemen hoor.

7) Dit is je misschien weleens opgevallen: maar veel vliegtuigmaatschappijen doen alsof de vlucht langer duurt dan echt zo is.

Dat vergroot de kans dat je, ook als er vertraging is, toch op tijd aankomt. Misschien moet de NS dit ook gaan doen.

8) De zuurstofmaskers in vliegtuigen geven maar voor bepaalde tijd zuurstof.

Het gaat om ongeveer 15 tot 20 minuten. In de meeste gevallen is dit genoeg tijd en kan de piloot binnen deze periode naar een hoogte vliegen waar je wel gewoon kunt ademen. Maar we herhalen: in de MEESTE gevallen.

9) De beste dag om een vliegticket te boeken is dinsdag.

De beste dagen om te vliegen zijn dinsdag, woensdag en donderdag.