Je hebt een video doorgestuurd gekregen over iets waar je nog nooit eerder naar hebt gekeken, en opeens krijg je later die dag advertenties op je Facebook of Instagram over ditzelfde onderwerp. Is jou dit wel eens overkomen en heb jij het gevoel dat je wordt afgeluisterd? Dit gevoel klopt volledig, er zijn veel (grote) bedrijven die jouw gegevens opslaan, delen en verkopen. Vaak heb je hier zelf, zonder dit te weten, hier toestemming voor gegeven. Bij het aanmaken van een account ben je akkoord gegaan met de algemene voorwaarden. Hierin geef je feitelijk toestemming dat bedrijven jouw gegevens mogen gebruiken en verkopen. Wil je liever niet worden afgeluisterd en wil jij jezelf hiertegen beschermen? Wij zetten een aantal gouden tips voor je op een rijtje.
Geef niet zomaar toestemming aan al je nieuwe apps
Bij het installeren van een nieuwe app op je telefoon krijg je vaak een heleboel popups met de vraag om toestemming te geven. Vaak zijn veel van deze dingen niet eens nodig om ervoor te zorgen dat de app goed werkt. Lees jij altijd zorgvuldig welke toestemmingen jij geeft aan nieuwe apps? Niet iedereen hoeft jouw locatie te weten of toegang te hebben tot jouw contactenlijst. Soms vraagt een app zelfs toestemming om jouw camera te gebruiken. Geef dus niet zomaar toestemming voor alles aan nieuwe apps die je installeert.
Waar worden jouw gegevens voor gebruikt?
Lees jij de algemene voorwaarden en privacy statements van alle bedrijven waar jij zaken mee doet? Dan bevind je je in een zeer kleine minderheid. Uit gemakzucht doet bijna niemand dit, en dat is eigenlijk ook heel logisch. Wanneer je boodschappen online doet of een leuk cadeau wilt kopen voor iemand dan heb je geen zin om een half uur lang een juridisch document door te spitten. Wat staat er eigenlijk in dit soort juridische documenten? Waar worden jouw gegevens voor gebruikt? Als voorbeeld nemen we het privacybeleid van de AH en zullen we een aantal letterlijke quotes laten zien:
“Wanneer je in de winkel boodschappen doet heb je de mogelijkheid om gebruik te maken van de handscanner wanneer je deze koppelt met je bonuskaart.”
“Albert Heijn laadt gegevens over hoe je de handscanner gebruikt in in Google Analytics.”
In de praktijk betekent dit dus dat AH jouw koopgedrag in de gaten houdt, al deze gegevens opslaat en vervolgens met Google deelt. Dat is geen heel fijn idee natuurlijk, en dan gaat het in dit geval alleen nog maar over je boodschappen.
Vermijd de grootste daders
Wat voor soort bedrijven schenden mijn privacy vooral? De zogeheten ‘Big Tech bedrijven’ maken zich hier op grote schaal schuldig aan. Facebook, Twitter en Google zijn de meest bekende boosdoeners. Ga naar de instellingen van jouw social media accounts en zet zoveel mogelijk privacy-opties uit.
Soms kun je nog een stapje verder gaan en zijn er ook privacyvriendelijke alternatieven voor bepaalde diensten. Zo kun je in plaats van Google ook eens Brave Search of DuckDuckGo gebruiken. Je zult verbaasd zijn hoe goed deze alternatieven werken.
Bescherm jouw privacy met een VPN
Hoe bescherm ik mijn privégegevens? We hebben je al een aantal tips gegeven hoe je zo min mogelijk informatie kunt delen. Je kunt ook een stapje extra doen om jezelf volledig te beschermen. Met een VPN kun jij volledig veilig en anoniem internetten. Bij normaal internetgebruik laat je een grote digitale voetafdruk af. Wanneer je met een VPN bent verbonden dan verklein je deze digitale voetafdruk.
Hoe werkt het?
Wanneer je verbinding maakt met een VPN krijg je een ander IP-adres toegewezen. Bedrijven kunnen jouw echte locatie dus niet meer zien. Wij raden aan dat wanneer je ervoor kiest een VPN te gebruiken om dan een goede en betrouwbare aanbieder te kiezen. NordVPN en Surfshark zijn voorbeelden van goede VPNs.
- Unsplash