7 Manieren waarop je hond laat blijken dat-ie dol op je is

Je hond is gek op jou en zo weet je dat.

hond

Als hondeneigenaar kan je jezelf flink bezighouden met de vraag wat er allemaal omgaat in je hond. Soms kijkt het beest je aan alsof-ie ieder moment kan gaan praten en om een ander moment lijkt er ongeveer 1,5 actieve hersencel in het hoofd te zitten van je favoriete viervoeter. Maar er zijn wel degelijk tekenen waaruit je kunt opmaken dat je hond hartstikke gek op je is. We zetten er een aantal op een rijtje.

1) Je hond begroet je bij de deur

Dit is gelijk onze favoriet, maar als je hond op je staat te wachten bij de deur wanneer je thuiskomt, is dat een duidelijk teken dat de hond zich verbonden met je voelt. Ze horen je waarschijnlijk al aankomen en willen je graag zien, dus haasten zich gelijk in de richting van de deur om je te begroeten. Hoe schattig?

2) Je hond snuffelt aan je

Al dat gesnuffel van honden kan soms voor ongemakkelijke situaties zorgen, maar ze bedoelen het goed. Honden verkennen hun omgeving namelijk door te ruiken. Wanneer een hond aan je snuffelt, ruiken ze vooral aan je om er zeker van te zijn dat jij het bent. Ook is het zo dat wanneer honden een bekende geur ruiken, er een deel van hun hersenen wordt geactiveerd dat ze associëren met beloningen en plezier. Van jou geur worden ze daarom gelijk gelukkig. Waarom zijn honden zo leuk? :(


3) Je hond slaapt naast je

Niet perse in bed, maar juist in bijvoorbeeld de woonkamer. Honden zijn altijd bezig zichzelf te verdedigen, ook als ze slapen. In de natuur slapen honden dan ook altijd in een roedel, omdat slapen gelijk staat aan kwetsbaarheid. Als je hond er dus voor kiest om naast jou te slapen, betekent dat dat het dier je vertrouwt. Je maakt deel uit van de roedel en hij gaat ervan uit dat je hem beschermt.

4) Je hond geeft je speeltjes

Katten komen graag aan met dode vogels en andere wilde diertjes, maar honden komen ook graag met cadeautjes aan. Gelukkig (meestal) niet in de vorm van dode dieren, maar in de vorm van speeltjes. Het is ook een vorm van aandacht vragen, maar als een hond z'n speeltje met je deelt, moet-ie je wel eerst leuk vinden. Een beetje zoals bij kinderen, eigenlijk.

5) Je hond achtervolgt je

Eerlijk: dit is soms behoorlijk onpraktisch en af en toe stiekem best irritant, maar het is ook een heel goed teken. Volgens The Kennel Club is het 'een teken dat ze je vertrouwen en van je houden en dat je ze een veilig gevoel geeft.'


6) Je hond maakt oogcontact

Direct en lang oogcontact geeft honden een veilig gevoel, dus als ze jou hiervoor uitkiezen kan je ervan uitgaan dat ze zich goed bij je voelen. Als je je hond oogcontact ziet maken is hij op zoek naar verbondenheid omdat-ie graag bij je is.


7) Je hond negeert je

Voor ons als mens is dit lastig te begrijpen, maar negeren is in de hondenwereld een goed teken. Het laat namelijk juist zien dat ze zich op hun gemak bij je voelen. Honden die angstig zijn of zich niet op hun gemak voelen bij je, zullen altijd proberen je in de gaten te houden. Een hond die lekker z'n eigen ding doet, maar wel lekker bij je komt liggen als hij wil slapen: dat is het ultieme teken van een relatie die wel goed zit.

De Leven
  • Unsplash