Hoe effectief is online omscholing?

Veel mensen laten zich tegenwoordig online omscholen. Hoe effectief is deze methode?

online omscholing

Veel mensen willen zich tegenwoordig online laten omscholen. Soms willen werknemers een andere functie binnen hun bedrijf bekleden. Andere keren kiezen ze juist voor een heel ander werkveld. Tegenwoordig hoef je niet meer op locatie te komen om een opleiding te volgen. Het is ook mogelijk om je volledig online te laten omscholen.

Het volgen van een online opleiding is ontzettend effectief. Het heeft namelijk voordelen die niet aan een fysieke opleiding zitten. Het is daardoor voor steeds meer mensen mogelijk om een online opleiding te volgen, bijvoorbeeld via de NCOI.

Deeltijd opleiding

Allereerst kan de opleiding in deeltijd gevolgd worden. Je hoeft dus niet meer uren in een opleidingsinstituut door te brengen om alle lessen te volgen. Ook hoef je niet te stoppen met werken. Een deeltijd opleiding kan gewoon naast een baan of andere bezigheden gevolgd worden.

Eigen tijd indelen 

Ook fijn is dat je je eigen tijd in kan delen. Het grootste gedeelte van de studie is zelfstandig. Je kan dus studeren wanneer het jou uitkomt: in de avonden of de weekenden, of juist overdag. Het is daardoor perfect te combineren met een baan. Ook heb je tijd om het huishouden te doen, je familie te verzorgen en contact te onderhouden met je vrienden en vriendinnen.

Eigen tempo aanhouden 

Bij een online opleiding kan je je eigen tempo aanhouden. Er worden wel deadlines vastgesteld – bijvoorbeeld voor de opdrachten en de tentamens – maar het voorbereidende werk kan je in je eigen tempo doen. De tijd die je krijgt om de opdrachten en tentamens voor te bereiden is ruim voldoende.

Eigen locatie kiezen 

Omdat de opleiding volledig online is, kan je deze in principe vanaf elke locatie volgen. Je kan dus lekker vanuit huis gaan studeren of juist vanaf je werk. Ook kan je NCOI opleidingen volgen vanuit het buitenland. Er zijn geen vaste momenten waarop je online moet zijn. Werken met een tijdsverschil maakt dus niet uit.

Contact met je begeleider

Tijdens een online studie heb je vaak 1-op-1 contact met je begeleider. Dit is degene die jouw gemaakte opdrachten nakijkt en beoordeeld. Je begeleider kijkt met je mee naar hoe het gaat. Je kan je begeleider ook vragen stellen wanneer je iets niet begrijpt.

Je begeleider is aan jou persoonlijk toegewezen. Dit voelt wat persoonlijker dan wanneer je met meerdere studenten in een klaslokaal zit en de docent aan iedereen tegelijk lesgeeft. Hierdoor is de drempel om contact te zoeken met je begeleider ook wat lager.

De Leven
  • Pexels