4 Tips om Kerstmis origineel te vieren

Ben jij toe aan een keer een compleet andere kerst? We zetten een aantal creatieve ideeën op een rijtje

kerstmis

Nu de kerstdagen weer voor de deur staan, krijgen veel mensen al rode vlekken in hun nek van de stress om te verzinnen wat ze dit jaar weer moeten doen met familie en/of vrienden. Niet iedereen heeft zin om te gaan gourmetten of om Chinees eten te bestellen tijdens Kerstmis.

Heb je best zin om de feestdagen te vieren, maar wil je het net even anders doen dan de rest? Dat snappen we helemaal. Daarom hebben we een paar originele manieren om Kerstmis te vieren voor je verzameld, zodat je niet met dronken tante Gerry aan tafel hoeft te zitten. Let's go!

1) Organiseer een kerstdiner in stijl voor vrienden

Niet iedereen komt onder de verplichte kerst met familieleden uit. Dat hoeft ook niet, want in de meeste gevallen is het gewoon hartstikke gezellig. Heb je echter niets te doen met Kerstmis of zoek je nog naar een manier op Tweede Kerstdag in te vullen? Organiseer dan een fancy diner in stijl voor vrienden. Hoe leuk is het om in smoking pak en galajurk een etentje te hosten waarbij iedereen netjes gekleed is? Dit kan natuurlijk ook gewoon met familie.

Bij zo'n fancy diner kun je je lekker uitsloven in de keuken als je daar zin in hebt, maar je kunt het ook gewoon simpel houden. Een leuk en origineel idee is bijvoorbeeld om ordinaire snacks in een stijlvol jasje te presenteren. Denk aan een carpaccio van frikandellen, een kaassoufflé op een bedje van rucola en bitterballen met een vulling van truffel of kaviaar. Je kunt er alle kanten mee op - lachen en lekker eten gegarandeerd.

2) Ga lekker winterbbq'en met familie of vrienden

Zie je het toch niet zo zitten om in smoking pak een diner te organiseren? Pak het dan anders aan en ga voor een gezellige winterbbq met familie of vrienden. De meeste mensen denken aan een zwoele zomeravond om te gaan barbecueën. De winter leent zich echter ook perfect voor een avondje in de buitenlucht eten. Trek gewoon een lekkere dikke trui aan en doe een muts op en je bent klaar voor een avond winterbbq.


Maar: het regelen van zo'n barbecue in de winter is net even anders dan een barbecue in de zomer. Het is namelijk wel handig om een zitje te creëren waar iedereen droog en warm kan zitten, ook al hebben ze een vest of een jas aan. Je weet maar nooit of het gaat regenen of zelfs sneeuwen tijdens Kerstmis. Regel een heater of maak een of twee vuurtjes om wat extra warmte te hebben. Dat is wel zo lekker tijdens zo'n avond.

3) Vier Kerstmis in een huisje in het bos

Heb je helemaal geen zin om dit jaar thuis Kerstmis te vieren? En wil je de feestdagen het liefste doorbrengen met alleen je familie? Logisch. Soms is Kerstmis zo overweldigend, omdat familieleden verwachten dat je op bezoek komt, omdat je kerstborrel na kerstborrel hebt en je ergens tussendoor ook nog moet werken. Hoe lekker is het dan om er gewoon tussenuit te gaan?


Vier de kerstdagen bijvoorbeeld in een knusse cabin in het bos. In en buiten Nederland vind je volop leuke huisjes in de natuur zoals dit boshuisje om aan de kerstdagen te ontsnappen. Ga samen met je partner, je gezin of de hele familie en stel geen verplichtingen op. Het is gezellig om samen te eten en om wellicht een cadeautje hier en daar te doen, maar ga vooral voor een ontspannen Kerstmis waarbij samenzijn het belangrijkst is.

4) Filmmarathon tijdens de feestdagen

Wil je met Kerstmis wel dat kerstgevoel ervaren, maar heb je geen zin om naar buiten te gaan of om familie te bezoeken? Hoe leuk is het dan om een filmmarathon te organiseren met kerstfilms? Dit kun je zelf doen, met je geliefde of met een paar mensen. Lekker met z'n allen in pyjama op de bank om Love Actually, How The Grinch Stole Christmas of alle Home Alone's te kijken met popcorn binnen handbereik.

Je kunt zo'n avond nog extra 'kerstig' maken door lootjes te trekken en elkaar cadeaus (met of zonder gedicht of surprise) te geven. De kans is groot dat je geen Sinterklaas meer viert als je ouder bent maar dat je best zin hebt om cadeautjes te kopen en te krijgen. Wissel in dat geval voordat de filmmarathon begint cadeaus uit voor dat extra feestelijke gevoel. Dat hoeft heus niet in volledig smoking pak of jurk als je dat niet wil, maar kan gewoon in je pyjama. Dat is toch wel zo relaxed!

De Leven
  • Unsplash