Microplastics en andere troep in tandpasta, waar moet je op letten?

Ook zetten we de vijf beste tandpasta's op een rijtje.

tandpasta

Microbeads, kleine maar zichtbare plastic bolletjes, werden aan verzorgingsproducten toegevoegd om bijvoorbeeld de huid te scrubben en de tanden te polijsten. Microbeads konden tandpasta ook simpelweg visueel opleuken door de gekleurde bolletjes of glittertjes.

In 2012 was Unilever, de fabrikant van twee bekende merken tandpasta, de eerste die vrijwillig de uitfasering van plastic microbeads uit hun verzorgingsproducten aankondigde. Ook andere fabrikanten kwamen al snel met dergelijke uitspraken. Veel mensen denken daarom dat microplastics in tandpasta iets is uit het verleden en dat de aanwezigheid van plastic zelfs is verboden. Dit is een misverstand. Veel tandpasta-fabrikanten hebben weliswaar vrijwillig de microbeads in de ban gedaan, maar het ontbreken van deze grotere deeltjes zegt niets over de afwezigheid van plastic. Bijvoorbeeld om de tandpasta beter smeerbaar te maken.

Microplastics in tandpasta

Op de ingrediëntenlijst van je tandpasta kun je plastic herkennen aan namen als acrylaat, carbomer, ethyleen, methyl methacrylaat cross polymeer, polyethyleen, polypropyleen, poly-vinyl en PVP. Op een site van de Plastic Soup Foundation, Beat the Microbead, kun je de volledige lijst én jouw tandpasta checken op polymeren en andere plastic. Overigens is (micro) plastic in tandpasta, in tegenstelling tot microplastic in voeding, niet zozeer een probleem voor je gezondheid maar voor het milieu. Het microplastic in tandpasta spuug je immers uit.

Andere schadelijke stoffen in tandpasta 

Terwijl de microplastics in tandpasta vooral slecht zijn voor het milieu, zitten er merkwaardig genoeg nog steeds ingrediënten in tandpasta die helemaal niet goed zijn voor je mondgezondheid. Antiseptische middelen als alcohol, chloorhexidine, waterstofperoxide en triclosan doden weliswaar de schadelijke bacteriën in je mond, maar nemen daarbij ook de nuttige microben mee. Het evenwicht in de mondflora vormt de natuurlijke bescherming voor je gebit en je tandvlees. Dat is niet alleen essentieel voor je mondgezondheid en het behoud van je gebit, maar ook voor je algehele gezondheid. De beruchte stof SLS (Sodium Lauryl Sulfate), een goedkoop middel om tandpasta te laten schuimen, irriteert de mondslijmvliezen. En dan zijn er nog allerlei overbodige kleur- en smaakstoffen en dubieuze chemicaliën als ftalaten, sulfaten en parabenen.

Fluoride 

Hoewel fluoride lang is gepromoot als absoluut onmisbaar in tandpasta, begint zelfs dit heilige huisje om te vallen. Het is weliswaar een goedkoop middel om je tandglazuur harder te maken door de moleculaire structuur ervan te beïnvloeden. Maar het is ook een neurotoxine, een vergif dat je zenuwstelsel aan kan tasten. Net als bij microplastics kun je zeggen dat je de tandpasta toch uitspuugt, maar in tegenstelling tot plastic bolletjes kunnen stoffen via je mondslijmvliezen razendsnel in je bloedbaan terechtkomen. Het gaat om kleine hoeveelheden en natuurlijk verlies je niet direct je verstandelijke vermogens, maar de één is nu eenmaal gevoeliger dan de ander. Niet voor niks is fluoride in kindertandpasta sterk beperkt. Een groeiende groep mensen geeft de voorkeur aan tandpasta zonder fluoride. Vallen die nu massaal ten prooi aan cariës (gaatjes), tandsteen en tandbederf? Welnee, er zijn onschadelijke en even effectieve mineralen als alternatief voor fluoride.

Top 5 beste tandpasta  

1. RyttPro tandpasta

RyttPro tandpasta is gebaseerd op de krachtige formule OZ-3X. Die bestaat uit gestabiliseerde chlorine dioxide, zink en cetylpyridinium chloride (CPC). Dit zijn stuk voor stuk ingrediënten die de schadelijke mondbacteriën doden, maar de nuttige bacteriën ongemoeid laten. Effectief, maar met respect voor de mondflora. RyttPro tandpasta bevat fluoride om je tandglazuur te versterken op de traditionele manier en heeft een prettige milde mint-smaak. Schuimen doet deze tandpasta ook traditioneel, maar door middel van een mild, niet irriterend schuimmiddel op basis van kokosnoot. Het bevat evenmin andere schadelijke chemicaliën als de bovengenoemde hulp-, smaak- of kleurstoffen.

2. Oxyfresh Lemon Mint tandpasta

De actieve ingrediënten van Oxyfresh zijn OxyGene, een gestabiliseerde vorm van natrium chloriet, gecombineerd met zinklactaat, xylitol en etherische oliën. OxyGene en zink pakken samen de schadelijke bacteriën aan, terwijl xylitol en de plantaardige oliën zorgen voor een frisse smaak. De tandpasta heeft een gel-structuur, die je gebit intensief reinigt, je tandvlees verzorgt en je mondslijmvliezen hydrateert. Uiteraard zonder het natuurlijke evenwicht in de mondflora te verstoren. Oxyfresh Lemon Mint tandpasta bevat geen fluoride. Daarnaast verhelpt het een slechte adem.

3. JuliBrite tandpasta tabletten

JuliBrite kauw-tandpasta is een geheel nieuwe manier om je tanden te poetsen. Eerst kauw je 10 seconden op een tablet en daarna poets je je tanden met een natte tandenborstel, zoals gebruikelijk 2 minuten. JuliBrite tabletten verwijderen, net als zachte tandpasta, tandplak voordat het zich verhardt tot tandsteen. Dit om cariës (gaatjes), tandvleesontstekingen en erger te voorkomen. Bovendien bevatten de JuliBrite tabletten hydroxyapatiet (HAP), een mineraal waaruit ook onze botten en tanden uit bestaan. Sta je sceptisch tegenover fluoride, dan is HAP het ideale alternatief. Beschadigingen of slijtplekken in je tand glazuur worden opgevuld door hetzelfde, lichaamseigen mineraal waar het uit bestaat. De toegevoegde natuurlijke zoetstof xylitol geeft niet alleen een frisse smaak, maar maakt het bacteriën moeilijker om zich als tandplak aan het tandglazuur hechten. Bovendien verlaagt het de zuurgraad in de mond, wat het HAP gemakkelijker maakt om zich te hechten op de plekken waar het nodig is. JuliBrite tandpasta is niet alleen zelf vrij van plastic, vanwege de tabletvorm in een recyclebaar blikje bevat zelfs de verpakking geen plastic.

4. Dr. Brite tandpasta Mint

De biologische ingrediënten van Dr. Brite tandpasta bestrijden op een milde mondvriendelijke manier de schadelijke bacteriën en reinigen je gebit. Kokosolie en pigmentloze geactiveerde koolstof zijn van nature antibacterieel. Biologische etherische oliën van verschillende planten ondersteunen de bestrijding van schadelijke bacteriën in de mond. Mineralen als gehydrateerde silicium, calciumcarbonaat en het lichaamseigen mineraal hydroxyapatiet (HAP) zijn toegevoegd om je gebit te beschermen tegen cariës (gaatjes) en erosie. Xylitol zorgt ervoor dat bacteriën zich niet aan je tanden kunnen hechten, geeft het een frisse smaak en verlaagt het de zuurgraad. Aloë vera, glycerine en ontzuurde vitamine C verzorgen het tandvlees en etherische munt-olie zorgt voor een natuurlijke frisse smaak.

5. Georganics natuurlijke tandpasta Spearmint

De basis voor Georganics tandpasta is kokosolie voor een natuurlijke antiseptische en reinigende werking en het verzorgen en hydrateren van de zachte weefsels in de mond. Ook alle andere ingrediënten zijn volledig natuurlijk, biologisch en vegan. In plaats van fluoride zijn er mineralen toegevoegd om het glazuur te remineraliseren. Etherische pepermuntolie zorgt voor een frisse, maar natuurlijke smaak. Net als nummer 3 zit Georganics tandpasta niet in een plastic tube, maar in een volledig recyclebaar potje. Je schept het op je tandenborstel met een meegeleverde bamboe spateltje. Tot zover onze Top 5 beste tandpasta. Voor ieder wat wils, maar altijd met respect voor het natuurlijke evenwicht van de mondflora. Met fluoride of anders met natuurlijke mineralen die je gebit net zo effectief kunnen remineraliseren. En alle 5 gegarandeerd zonder microbeads, andere plastics of anderszins schadelijke ingrediënten. Zelfs 2 opties om niet alleen voor plastic-vrije tandpasta, maar ook plastic-vrije verpakking te kiezen.

De Leven
  • Pexels