Vijf keer dat mensen de baan op liepen bij de Formule 1

Met het Just Stop Oil incident van vorig jaar nog vers in het geheugen is het hoog tijd om terug te kijken op andere incidenten met vreemde snuiters die een ongeplande trackwalk deden. Van priester tot ploeterende dronkenlap, hier zijn nog vijf incidenten met voetgangers op de baan!

Vijf keer dat mensen de baan op liepen bij de Formule 1

Hockenheim 2000 - Mercedes-medewerker is boos

De Grand Prix van Duitsland op de oude Hockenheimring werd 22 jaar geleden het toneel van de eerste overwinning voor Rubens Barrichello, maar op ronde 25 gebeurde iets waardoor de race een vast voetnoot werd in de geschiedenis van de sport.

Op dat moment stapte Robert Sehli in een witte regenjas met versierd met Franse leuzen bij de Ostkurve de vangrail over en rende naar de overkant. Nadat een safety car situatie uitgeroepen werd kon de man in de kraag gevat worden.

Later bleek dat de 47-jarige Fransoos onterecht ontslagen was bij Mercedes. Uit wanhoop probeerde hij bij de thuisrace van de Duitse autobouwer een boodschap te sturen. Dat werkte: later dat jaar won Sehli een rechtszaak tegen Mercedes voor 91.000 francs, en kreeg hij de steun van Mercedes Motorsport-chef Norbert Haug, die het ontslag 'schandalig' noemde.

Silverstone 2003 - Gekke priester breng God naar de baan

Bijna twintig jaar voordat de milieugekkies het feestje op Silverstone probeerden te verstoren was daar al Cornelius Cuthbert "Neil" Horan, een extreem fanatieke Ierse priester. Op de elfde ronde van de race rende Horan de baan op in een oranje kilt, met een bord waarop de tekst "Read the Bible. The Bible is always right" te lezen was.

De goedheiligman bleef midden op de razendsnelle Hangar Straight staan en rende zelfs vol op de aanstormende auto's af. Gelukkig konden de marshals ingrijpen voordat het grandioos mis ging. Horan zou later proberen soortgelijke acties te ondernemen bij de Epsom Derby paardenrace en het WK voetbal in Duitsland. Deze werden echter op tijd verijdeld.

Een derde actie tijdens de Olympische Spelen in Athene werd echter niet op tijd gespot: Horan duwde leidende marathonrenner Vanderlei de Lima het publiek in, waardoor de Braziliaan de wedstrijd uiteindelijk verloor. Horan werd in 2005 uit zijn ambt als priester ontheven. In 2009 dook hij voor het laatst op in de publiciteit na een deelname aan Britain's Got Talent. Hij werd uitgeschakeld in de tweede ronde.

Catalunya 2004 - Bekende streaker houdt kleren aan

Jaume Marquet i Cot, alias Jimmy Jump, heeft een naam voor zichzelf gemaakt door allerlei evenementen te verstoren. In 2004 liep hij zichzelf voor het eerst in de kijker van de internationale TV door over de grid te rennen tijdens de Grand Prix van Spanje.

Gelukkig waren de wagens nog aan hun opwarmronde bezig, waardoor Jimmy geen groot gevaar liep. De marshals verwijderden hem meteen van de baan. Jimmy Jump zou na het incident nog jaren voetbalwedstrijden verstoren, maar bij de F1 bleef hij weg.

China 2015 - Man wil Ferrari proberen

De mensen die we tot nu toe gezien hebben kwamen de baan op met een boodschap, of voor de internationale aandacht. Voor een naamloze man uit China was de reden echter een stuk simpeler: hij wilde gewoon even een rondje sturen met een Ferrari F1-wagen.

Dat verlangen was zo sterk dat de beste man tijdens de tweede vrije training over de hekken klom, over start-finish rende en uiteindelijk binnen kwam vallen bij de Ferrari pitbox. De man kreeg te horen dat alle stoeltjes helaas al bezet waren en mocht als goedmakertje met achterin een politiewagen naar het lokale bureau.

Singapore 2015 - Dronken man gaat even wandelen

Het seizoen van 2015 was kennelijk het seizoen van wandelaars op de baan. Op ronde 37 van de Grand Prix van Singapore besloot de in India geboren Brit Yogvitam Pravin Dhokia bij bocht 13 de vangrail over te springen, pal voor een aanstormende Ferrari.

Een geschrokken Sebastian Vettel meldde de aanwezigheid van Dhokia meteen over de radio, maar de man kon bijna een minuut op de baan blijven lopen zonder enige tegenstand. Toen hij uit eigen beweging het circuit weer verliet werd hij alsnog aangehouden.

Dhokia werd uiteindelijk veroordeeld tot zes weken gevangenisstraf voor zijn onbezonnen actie.

F1
  • Formula 1
  • The Fastlane, Sports Channel, Zimzon Racing, Francesco Rosa