5 Dingen die kunnen betekenen dat jouw oude Barbies geld waard zijn

Misschien is jouw favoriete Barbie van vroeger nu wel hartstikke kostbaar...

Barbie

Nu de nieuwe Barbie-film van Greta Gerwig ein-de-lijk in de bios draait is de pop weer onderwerp van gesprek


Misschien heb jij zelfs je bak met oude Barbie's ook wel weer van zolder gehaald: pure nostalgie

Nog niet gedaan? Dan is het misschien toch de moeite waard


Oude Barbie's kunnen namelijk behoorlijk wat geld waard zijn...


Benieuwd of het zo is? We zetten dingen waar je op moet letten op een rijtje:

Leeftijd: Zoals met zoveel speelgoed en andere items geldt: hoe ouder de pop, hoe hoger de waarde. Dan moeten ze natuurlijk wel een beetje in goede staat zijn. Barbies in perfecte staat uit de jaren '60 en '70 kunnen honderden of zelfs duizenden euro's waard zijn. Je herkent Barbie's uit deze tijd vooral aan de gaten aan hun voeten en de papieren labels om de pols.

Verpakking: Niet alleen de staat van de Barbie, maar ook de verpakking is bepalend voor de waarde. Originele Barbies in dichte verpakkingen leveren het meeste geld op. Dat betekent namelijk ook dat alle accessoires aanwezig zijn. En dat is van groot belang voor verzamelaars.

Geen slijtage: We vallen in herhaling, maar het is ook belangrijk dat de nagellak van de Barbie nog in tact is en dat de eventuele knikkende knieën werken. Vanzelfsprekend is die Barbie onderin de bak met de kortgewiekte haren niks meer waard. Net als die pop die je met viltstift hebt bewerkt en wiens haren nooit gekamd zijn. Arme meid.

Speciale uitgaven: Samenwerkingen met modehuizen zijn geld waard. Onlangs werd een Karl Lagerfeld Barbie nog geveild via Catawiki voor 1500 euro. Ook zijn er samenwerkingen geweest met onder andere Dior, Armani en Versace.

Nostalgie
  • Unsplash