Thuiskantoor op zolder? Doen!

Denk jij aan een thuiskantoor in je huis?

thuiskantoor

Thuiswerken is in de afgelopen jaren steeds populairder geworden. Een plek om te kunnen werken in je eigen habitat is daarom erg belangrijk. De zolder, die vaak wordt gezien als een vergeten en rommelige ruimte in het huis, kan worden omgetoverd tot een inspirerend thuiskantoor. Wij delen graag een aantal tips en ideeën over hoe je dit kunt aanpakken.

Deel de ruimte goed in 

Voordat je begint met het inrichten van je zolder, is het belangrijk om een gedetailleerd plan te maken. Meet de ruimte op en bepaal waar je je bureau (kijk of je deze onder of vlakbij het velux dakraam kunt plaatsen voor de frisse lucht), stoel, opslagruimte en eventuele andere benodigdheden wilt plaatsen. Houd rekening met de locatie van stopcontacten en lampen om ervoor te zorgen dat je overal toegang hebt tot elektriciteit en voldoende licht hebt.

Investeer in ergonomie 

Aangezien je waarschijnlijk vele uren per dag in je thuiskantoor zult doorbrengen, is het essentieel om te investeren in ergonomische meubels. Kies een comfortabele stoel die je rug en nek ondersteunt en zorg ervoor dat je bureau op de juiste hoogte is ingesteld om spanning te voorkomen. Kijk zeker ook eens naar een verstelbaar bureau, zodat je kunt afwisselen tussen zittend en staand werken.

Verlichting voor productiviteit 

Goede verlichting is cruciaal voor een productieve werkomgeving. Als je zolder natuurlijk licht binnenlaat, maak hier dan optimaal gebruik van door je bureau in de buurt van een raam te plaatsen. Wil je een keertje film kijken op de laptop dan kun je altijd nog het velux rolgordijn naar beneden doen). Daarnaast kun je gebruik maken van instelbare lampen om de helderheid aan te passen aan je behoeften gedurende de dag.

Technologie en connectiviteit 

Zorg ervoor dat je thuiskantoor goed is uitgerust met alle benodigde technologie. Dit betekent dus een snelle internetverbinding, voldoende stopcontacten en kabelbeheer om draden en snoeren netjes weg te werken. Een goede Wi-Fi-dekking is ook belangrijk om efficiënt te kunnen werken. Mocht de Wi-Fi het boven niet zo goed doen zorg dan dat er een versterker tussen wordt gezet. Je wilt tenslotte niet steeds wegvallen tijdens een videovergadering met collega's en/of klanten.

Persoonlijke ruimte 

Als je de zolder moet delen met andere gezinsleden, is het belangrijk om duidelijke grenzen te stellen. Communiceer met je hen over je werkschema en laat het weten als je echt niet gestoord wilt worden tussen bepaalde tijden.

Planten voor de gezondheid 

Planten kunnen niet alleen je thuiskantoor opfleuren, maar ze kunnen ook de luchtkwaliteit verbeteren en stress verminderen. Denk erover na of je enkele kamerplanten aan je zolderkantoor wil toevoegen om de algehele sfeer te verbeteren en de boel net even iets gezelliger te maken.

Regelmatige pauzes en beweging 

Tot slot is het belangrijk om in gedachten te houden dat een gezonde werkplek niet alleen draait om de fysieke omgeving, maar ook om je eigen welzijn. Neem regelmatig pauzes om even te ontspannen, strek je benen en beweeg rond. Dit zal je helpen om productief en energiek te blijven gedurende de dag.

De Leven
  • Unsplash