5 bijzondere gebeurtenissen op 20 november

Het is vandaag 20 november. in de geschiedenis heeft elke dag wel zijn eigen bijzondere gebeurtenissen. Zo ook 20 november. De onderwerpen variëren van Flodder tot aan aardbevingen.

Sjakie

1. Sjakie

Vandaag is Sjakie uit Flodder jarig, althans de acteur die hem speelde. Lou Landré vertolkte zowel in de serie als in alle films de rol van de naïeve ambtenaar Sjaak van Kooten. De acteur mag vandaag 84 kaarsjes uitblazen. Gefeliciteerd!

2. Nederlands elftal

In 1988 won het Nederlands elftal het EK, tot nu toe de beste prestatie van Oranje ooit. Dat zou je niet denken als je naar de jaren 80 kijkt. In dit decennium was het EK van 1988 ook het enige eindtoernooi waar de voetballers zich voor wisten te kwalificeren in dat decennium.

In 1985 was het Nederlands elftal wel heel dicht bij het WK. Ze waren zelfs vijf minuten van verwijderd. In de play-offs moest België worden verslagen over twee wedstrijden. Na een 1-0 nederlaag bij onze zuiderburen wist Oranje die thuis om te buigen door met 2-0 voor te staan. In de 85e minuut scoorde België, en zij plaatsten zich voor het WK van 1986 op basis van uitdoelpunten.

3. Windows 1.0

Na een aantal keren uitstellen kwam op deze dag in 1985 dan eindelijk de eerste versie van Windows uit. Niet geheel verrassend heette het Windows 1.0. Programma’s die je in dit besturingssysteem kon gebruiken waren onder andere Paint, een kladblok en een rekenmachine.

4. Internationale Dag van de Rechten van het Kind

Het is vandaag de Internationale Dag van de Rechten van het Kind. Dit is op 20 november omdat op deze datum in 1989 het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind werd getekend door 196 van de 197 landen. Belangrijke zaken die hierin staan zijn onder andere het recht op onderwijs, het recht op eigen geloof en cultuur, en het recht op het hebben van een eigen mening.

5. Aardbeving

In 1932 vond een van de zwaarste aardbevingen ooit in Nederland plaats. Dit was niet zoals tegenwoordig in Groningen, maar in het Brabantse Uden. De aardbeving had een kracht van 5,0 op de schaal van Richter. In de dagen die volgden waren er nog enkele naschokken voelbaar. Pas in 1992 werd een zwaardere aardbeving gemeten in Nederland. Deze aardbeving had een kracht van 5,8 op de schaal van Richter.

Trends & Nieuws
  • Wikipedia, Vandaag in de geschiedenis
  • YouTube, Ninja World, Flodder