5 legendarische typetjes uit Het Klokhuis die iedereen nog kent

Het Klokhuis is inmiddels al 35 jaar op televisie. Naast dat je er heel veel van leert, kan je ook lekker lachen om de onderwerpen. De sketches zijn natuurlijk het belangrijkst voor de lach. Wij hebben een aantal legendarische typetjes op een rijtje gezet

Prinsesje Petronella

1. De vieze kok

Als jij in je jeugd naar het Klokhuis hebt gekeken, moet je de vieze kok Alberdinck Thijm kennen. Deze kok, gespeeld door de veel te vroeg overleden Gijs de Lange, hield er een bijzondere manier van koken op na. De meest bijzondere ingrediënten kwamen voorbij, en de werkplek van deze kok was bij voorkeur de vloer.

2. Ben Kokkelman

Op latere leeftijd maakte De Lange furore als het typetje Ben Kokkelman. Dit was de driftige oude witte man die leiding gaf over de fictieve Klokhuisredactie. Die redactie bestond uit een dame die veel heeft met dieren en de natuur, een nerdy redacteur en een luie redacteur met puberale trekjes. De Lange dreunde geweldige teksten op in deze scènes, zoals: “Goedemorgen vuurtorentjes op de rotskust van mijn leven” en tientallen varianten daarop.

3. Prinsesje Petronella

Tjitske Reidinga speelde de rol van Prinsesje Petronella. Deze meid was ontzettend verwend en rijk, maar toch ontevreden. Vaak wilde ze iets totaal nieuws. Daarna liep ze vanuit haar kamer daarnaartoe. Dan viel het toch een beetje tegen en liep het uit op ruzie. Teleurgesteld keerde ze dan weer terug naar haar slaapkamertje.

4. Fetze Alvanouds

De spoeling van de Klokhuis-cast wordt wel steeds dunner. Aart Staartjes is helaas ook niet meer onder ons. Hij speelde ook een belangrijke rol in de sketches van Het Klokhuis, zoals ook de professor Fetze Alsvanouds. Deze professor was werkzaam aan de universiteit van Hardewijk, die niet bestaat. Hij probeerde vervolgens wetenschappelijk een onderwerp te belichten. Daaruit bleek dat de man toch niet zo heel veel kennis had.

5. Klokko

Oké, dit is geen typetje, maar wel een klassiekertje van de moderne versie van de educatieve kinderserie. In deze op Tell Sell gebaseerde filmpjes komen de vreemdste producten en diensten voorbij. In deze fictieve reclamespotjes wordt bijvoorbeeld een operatie verkocht waar je je kunt laten kruisen met een dier, waar je maar zin in hebt.

Films & Series
  • Het Klokhuis
  • YouTube, Het Klokhuis
  • YouTube, Het Klokhuis