Makkelijk, ‘houtrookvrij’ en sfeervol stoken: 5 tips voor je volgende kachel  

Houtkachel kopen? Met steeds strengere normen kan dat best spannend zijn. Is het verstandig om een houtkachel te kopen? Is een open haard nog toegestaan? Het is gelukkig mogelijk om met een gerust hart een kachel aan te schaffen. We geven 7 tips voor je volgende kachel, zodat je zeker bent van je zaak. Makkelijk, ‘houtrookvrij’ en sfeervol stoken: het is nu allemaal binnen handbereik.

Houtkachel

1.  Ga voor de nieuwe generatie kachels

Er zijn ouderwetse houtkachels die veel schadelijke stoffen uitstoten. De buurt wordt geconfronteerd met fijnstof. Ook adem je zelf fijnstof in als je het deurtje van zo’n houtkachel opent. Bijvoorbeeld omdat je het hout weer moet doseren. Er is een nieuwe generatie schonere kachels: de ‘Houtkachel op Pellets’. Die brandt op pellets, maar ademt 100% de sfeer van houtkachels dankzij decoratiehout.

2.  Ga voor automatische dosering

Bij deze nieuwe generatie kachels regelt de kachel zelf de toevoer van hout(pellets). Dit betekent dat de gebruiker geen gebruiker hoeft te zijn. Hang lekker de huismus uit en blijf op de bank plakken, want je hoeft niet aan de slag. Bij een ouderwetse houtkachel moet je actief de kachel gebruiken: je moet opstaan en met houtblokken aan de slag gaan. Bijvullen en andere taken wachten je op.

3. Kies een kachel zonder overlast van houtrook (‘houtrookvrij’)

De ‘Houtkachel op Pellets’ heet NextWoody en kan worden uitgerust met ultra-realistische WoodFriend-houtblokken. BlueSolid, exclusieve aanbieder van de NextWoody, ziet veel bezitters van houtkachels overstag gaan. Volgens de engineer van het bedrijf speelt ook het Pellet-ABC rookfilter een rol. Dit speciaal ontwikkelde filter zorgt dat buren niets meer merken van rook of geuren.

De engineer van BlueSolid heeft een schat aan internationale ervaring. Eerst werd hij ingezet bij grote spelers als Johnson & Johnson, Philips, Zebra Technologies en Dr. Oetker. Nu wil hij Nederland schoner en duurzamer maken met ‘houtrookvrije’ kachels. Zijn nieuwste ontwikkeling, het Pellet-ABC rookfilter helpt in die visie. “Elke buurt in Nederland wordt hiermee een betere en blijere buurt.”

4. Omarm een kachel die automatisch voor je aangaat

Houtkachels en met name de ‘Houtkachel op Pellets’ NextWoody realiseren heerlijke, comfortabele warmte. Het voordeel van de moderne variant, de NextWoody dus, is de auto stand-by. Dit betekent dat de kachel instelbaar is om automatisch weer aan te gaan. Een groot gemak en pure eenvoud voor de gezellige bewoners. Je hoeft niet eerst weer vuur te maken. De kachel is zelfs via WiFi bedienbaar.

5. Afvoer: stook veilig en in alle rust met je volgende kachel

Is het verstandig om een houtkachel te kopen? Niet als je een ouderwetse kachel koopt. Die schadelijke stoffen wil je niet in je kamer. En je wilt ook geen schuldgevoel voor de afvoer richting de buren. Bij de ‘Houtkachel op Pellets’ met Pellet-ABC rookfilter stook je veilig en in alle rust. De kans op schoorsteenbrand neemt ook nog eens gigantisch af: je rekent af met troep in de afvoer.

Daarom is het de ideale volgende kachel.