Dit is waarom glasvezel internet de toekomst heeft 

Je hoort er regelmatig klachten over: traag en instabiel internet. Het zijn redenen waarom de providers zeggen dat glasvezel de toekomst heeft.

Glasvezel

Een aantal providers heeft inmiddels vele miljarden geïnvesteerd in de uitrol van deze snellere internetverbinding in Nederland. Met glasvezel is het namelijk mogelijk om sneller en stabieler internet te krijgen, zonder dat je daar veel meer voor hoeft te betalen. De ouderwetse DSL-verbinding wordt in steeds meer gebieden afgeschaft. Glasvezel internet is namelijk echt het internet van de toekomst.

Redenen om voor glasvezel te kiezen 

Er zijn verschillende redenen waarom providers zoveel geld investeren in de uitrol van glasvezel. De verbinding is namelijk een stuk stabieler, waardoor je veel minder last hebt van haperingen. Met name bij de DSL-verbinding, waarbij meerdere aansluitingen op één wijkkast zitten, is de verbinding vaak niet al te stabiel. Vaak wanneer meerdere gebruikers tegelijkertijd veel van de verbinding vragen, loopt de snelheid van de verbinding terug. Door glasvezel te gebruiken, heb je daar geen last meer van. Bovendien is het mogelijk om veel hogere snelheden te behalen wat betreft de download- en uploadsnelheid.

Geen last meer van haperingen 

Met name bij de DSL-verbindingen blijkt dat de internetverbinding regelmatig hapert. Hoe snel en stabiel de verbinding is, is vooral afhankelijk van de afstand tot de wijkcentrale. Als de wijkcentrale ver weg is, is de kwaliteit van de internetverbinding een stuk slechter. Met glasvezel is dat verleden tijd, want het is mogelijk een afstand van 2 kilometer te overbruggen, zonder dat dit de snelheid van het internet in de weg zit. Bij DSL-aansluitingen via de telefoonlijn is de snelheid en stabiliteit van de verbinding vaak slechter.

Glasvezel is een stuk sneller 

Glasvezel is daarentegen een stuk sneller. Zo is het mogelijk om bij de meeste providers tussen de 50 Mbps en 1 Gbps als snelheid af te sluiten. Maar inmiddels zijn de aanbieders al bezig met nieuwe technieken, waardoor het in sommige gebieden mogelijk is zelfs voor 4 Gbps snelheid te kiezen. Andere aanbieders bieden zelfs al 5 Gbps of 8 Gbps snelheid aan. In de meeste gevallen zijn zulke snelheden niet nodig, maar het toont wel de ongekende mogelijkheden van glasvezel aan.

Storingen komen bijna nooit voor 

Een ander voordeel van glasvezel internet is dat het veel minder storingsgevoelig is. Deze modernere techniek heeft namelijk een betere beschikbaarheid. Uit onderzoek van de Consumentenbond blijkt dat de internetverbinding eigenlijk altijd stabiel is. Dat betekent dat mensen die afhankelijk zijn van hun internetverbinding zoals thuiswerkers, zzp’ers of gezinnen die veel streamen of gamen, beter kunnen kiezen voor een glasvezelverbinding. Het aantal gemelde storingen is met glasvezel ook een stuk lager dan het geval is bij DSL-verbindingen of internet via de kabel.

Je downloadsnelheid is net zo hoog als je uploadsnelheid 

Daarnaast heeft glasvezel ook de toekomst, omdat het mogelijk is om een symmetrische internetsnelheid aan te bieden. Bij glasvezel is je downloadsnelheid net zo hoog als je uploadsnelheid. Voorheen was dat niet denkbaar. Kies je bijvoorbeeld voor een abonnement met een snelheid van 100 Mbps, dan kun je met 100 Mbps per seconde downloaden of uploaden. Glasvezel is de enige techniek die dit momenteel mogelijk maakt. Bij DSL-verbindingen is de internetsnelheid vaak een stuk lager. Zo kan het voorkomen dat de downloadsnelheid 100 Mbps is, terwijl de uploadsnelheid maar een kwart daarvan is. Hoe hoog de snelheden precies zijn, is afhankelijk van de aansluiting en de afstand tot de wijkcentrale.

Ook bij kabelinternet blijkt dat de snelheden behoorlijk achterblijven. Momenteel is er maar één provider die kabelinternet aanbiedt. Deze provider maakt wel gebruik van het glasvezelnetwerk om het internet naar de wijkcentrales te brengen, maar de verbinding naar de klant verloopt via de kabelaansluiting. Daardoor kunnen er downloadsnelheden tot wel 1,2 Gbps behaald worden. Maar de uploadsnelheden zijn niet hetzelfde als de downloadsnelheid. Dat betekent dat deze veel lager liggen dan de downloadsnelheid. De maximale uploadsnelheid via kabelinternet ligt op ongeveer 60 Mbps. Dat terwijl de maximale uploadsnelheid bij het duurste glasvezelabonnement inmiddels al op 8 Gbps ligt. Zulke hoge snelheden horen tot de trends van dit moment.

Geschikt voor de toekomst 

De komende jaren zullen bedrijven en aanbieders van entertainment de kwaliteit steeds verder verbeteren. Denk aan het aanbieden van content in 4K of 8K. Deze content zal een veel grotere bestandsgrootte hebben, waardoor het ook nodig is om een snellere internetverbinding te hebben. Daarom pompt KPN miljarden in glasvezel. De komende jaren zal er ook steeds meer aandacht zijn voor technologieën als Virtual Reality en Augmented Reality. Dat betekent dat daarom de vertraging (latency) op je internetverbinding ook een stuk lager moet zijn. Om deze reden is glasvezel ‘toekomstbestendig’, zoals dat zo mooi heet. Ook als er de komende jaren veel meer van je internetverbinding wordt gevraagd, zit je met glasvezel internet altijd goed.

Als je de mogelijkheid hebt om te kiezen tussen DSL-internet, kabelinternet en glasvezel, kun je dus het beste kiezen voor glasvezel.