Hoe maak je je tuin vogelvriendelijk?

Wil je wat meer leven in je tuin brengen? Nou, wat dacht je van het aantrekken van vogels?

Hoe maak je je tuin vogelvriendelijk?

Het maken van een vogelvriendelijke tuin is niet alleen superleuk, maar het helpt ook onze bij het welzijn van de vogels. En geen zorgen, je hoeft geen expert te zijn om dit voor elkaar te krijgen. We nemen je in dit artikel mee door een paar simpele stappen, dus lees snel verder!

Voedsel en water, oftewel de basis 

Laten we beginnen met de basis: eten en drinken. Vogels zijn net als wij, ze houden van een lekkere snack. Een vogelvoederplaats is een geweldig startpunt. Je kunt kiezen voor zaadmengsels, vetbollen, of zelfs een beetje fruit. Zorg alleen dat het eten geschikt is voor vogels. En water, dat is ook belangrijk. Een kleine vogelbad of zelfs een ondiepe schaal met vers water doet wonderen. Zet het op een veilige plek zodat ze ongestoord kunnen badderen en drinken.

Veilige nestgelegenheid voor vogels in je eigen tuin

Wil je echt indruk maken op de vogels? Dan is het tijd om na te denken over nestgelegenheid. Eenvogelhuisje kopenis een simpele manier om dit te doen. Er zijn echt een heleboel verschillende soorten vogelhuisjes. Welk type je kiest, hangt af van de vogels die bij jou in de buurt wonen. Maar, wat je ook kiest, zorg ervoor dat het huisje veilig hangt, een beetje beschut en niet te laag, zodat die vogeltjes lekker hun ding kunnen doen zonder gestoord te worden. En onthoud: niet alle vogels gebruiken huisjes, sommigen bouwen liever hun eigen nest in struiken of bomen. Dus laat wat natuurlijke 'rommel' zoals takjes en bladeren liggen voor hen.

Andere huisdieren en de vogels

Als je andere huisdieren hebt, zoals honden, is het belangrijk om ze te leren omgaan met de nieuwe vogels in je tuin. Honden rennen soms instinctief achter vogels aan, maar je kunt ze trainen om rustig te blijven. Gebruik hondensnoepjes om goed gedrag te belonen, zoals rustig blijven zitten of liggen als er een vogel in de buurt is. Begin met training op afstand en verklein geleidelijk de afstand tot de vogels.

Zo, nu ben je helemaal klaar om van je tuin een vogelparadijs te maken! Het is echt niet moeilijk en het is superleuk om de verschillende vogels te zien die je tuin gaan bezoeken. Vergeet niet om af en toe de voederplaats schoon te maken en het water te verversen. Veel tuinplezier!

De Leven
  • Daniyal Ghanavati (pexels)