Met deze 5 tips maak je een mancave onder je overkapping

Hoewel zo’n ruimte ‘speciaal voor mannen’ misschien een beetje cheesy klinkt, is het eigenlijk vooral wel erg vet om je eigen mancave te hebben

Met deze 5 tips maak je een mancave onder je overkapping

De laatste jaren is er veel geschreven over mancaves en de voordelen ervan. Hoewel zo’n ruimte ‘speciaal voor mannen’ misschien een beetje cheesy klinkt, is het eigenlijk vooral wel erg vet om je eigen mancave te hebben. De vraag is alleen: hoe bouw je er eentje en waar doe je dat?

Je kunt een mancave op verschillende plekken maken, bijvoorbeeld in een garage of op zolder. Maar: wat dacht je ervan om een veranda in je tuin te laten maken om onder de overkapping een ruimte voor jou en je vrienden op te zetten? In dit artikel geven we je een paar tips voor het bouwen van een mancave onder een overkapping.

1. Ga voor een passende overkapping bij je huis

Wanneer je nog niet over een overkapping beschikt, maar wel graag wil genieten van een mancave onder een overkapping is het natuurlijk als eerst een must om een overkapping te (laten) bouwen. Denk goed na over de totale ruimte die je nodig hebt om er een sfeervolle en fijne buitenruimte van te maken. Op basis daarvan en op basis van de stijl van je huis kies je namelijk een overkapping uit.

Voor een mancave kun je verschillende kanten op: zo is een terrasoverkapping van hout te gek bij een rijtjeshuis of een meer landelijke woning. Hout staat sowieso goed bij een mancave. Ga je toch liever voor een wat robuuster uiterlijk? Kies dan voor een overkapping die gemaakt is van polycarbonaat in het matzwart of antraciet. Zo’n overkapping matcht goed bij een industriële mancave.

2. Bepaal de stijl van je mancave en ga op zoek

Zodra de overkapping geïnstalleerd is, heb je de basis van je mancave. Vervolgens moet je nadenken over de stijl van de ruimte. Een mancave kan verschillende functies hebben. De één vindt het leuk om er een buitenbar van te maken, terwijl de ander liever voor een bioscoopruimte gaat. Daarnaast kun je kiezen voor een gameruimte of een plek waar je met je vrienden sport kijkt.

Waar je misschien niet aan hebt gedacht, is dat een mancave ook perfect past bij de meer rustige man. Gebruik de ruimte bijvoorbeeld om in alle rust boeken te kunnen lezen of om te schilderen, foto’s te maken of mooie series te bekijken. Waar je ook voor kiest qua setting: zorg er altijd voor dat je de ruimte af kunt sluiten, zodat je binnen en buiten kunt genieten van de mancave. Buitenlucht is namelijk hartstikke gezond voor je, blijkt uit divers onderzoek!

3. Voeg entertainment en voorzieningen toe in mancave

Een mancave zonder de nodige apparaten en andere voorzieningen is natuurlijk niet compleet. Wat het doel van je mancave ook is; installeer in ieder geval een hoogwaardig geluidssysteem waar je gebruik van kunt maken. Eerlijk is eerlijk: een (groot) scherm is eigenlijk ook wel een must in een mancave. Als het niet voor het kijken van sport is, dan is het wel handig voor het kijken van films.

Voeg verder elementen toe die passen bij je interesses en het doel van de mancave. Ben je een echte gamer? Zet dan een lekkere bank of een paar goede stoelen neer, inclusief je favoriete gaming console. Andere items die goed passen bij een mancave zijn onder andere een tafelvoetbaltafel, een pooltafel, een gokkast, een dartbord en een heuse spelletjeskast vol bordspellen.

4. Zorg voor de nodige connectiviteit onder je overkapping

Er zitten veel voordelen aan een mancave creëren onder je overkapping. Het enige mogelijke nadeel is dat je draadloze internetverbinding niet tot buiten reikt. Wanneer je in je mancave gebruik wil maken van schermen, geluidsapparatuur en gaming consoles is het wel zo fijn om een sterke internetverbinding te hebben. Fix dat dus al tijdens het maken van je mancave om latere frustraties te voorkomen.

En ben je van plan om lekker veel sport te streamen onder je overkapping, zoals Formule 1? Vergeet dan ook niet om een VPN te installeren, waarmee je onbeperkt toegang krijgt tot buitenlandse streams. Een bijkomend voordeel van een VPN is dat je ook nog eens volledig beveiligd kunt internetten, omdat zo’n VPN ervoor zorgt dat je verbinding versleuteld wordt.

5. Comfort, gezelligheid en decoratie zijn ook van belang

Met de bovenstaande tips voor een mancave onder je onderkapping ben je er bijna, maar nog niet helemaal. De plek moet immers ook wel een beetje gezellig worden. Voeg daarom je persoonlijke touch toe en maak de ruimte wat gezelliger met posters, vintage platen en andere kunstwerken waar jij blij van wordt en die bij de ruimte passen. Posters van auto’s en vrouwen zijn allang niet meer de enige dingen die mannen ophangen.

Tot slot is het raadzaam om te investeren in comfortabele stoelen, banken of loungemeubels zodat je echt lekker kunt zitten onder de overkapping. Een dekentje of een kussen hier en daar biedt nog meer comfort, evenals een zacht tapijt op de grond. Maak de ruimte af met een paar mooie industriële lampen en/of ga voor slimme verlichting die je aan kunt passen zodat je voor iedere sfeer passende verlichting hebt.

De Leven
  • Tima Miroshnichenko (Pexels)