We hebben in de afgelopen jaren gezien hoe grillig de energieprijzen kunnen zijn. De tarieven voor gas en elektriciteit werden zelfs zo hoog dat de overheid moest ingrijpen door een prijsplafond te introduceren. Ook in de komende jaren staan de energieprijzen fors onder druk. Dit houdt mede verband met het feit dat we voor de levering van aardgas afhankelijk zijn van andere landen. Elektriciteit wekken we in steeds grotere mate zelf op, door windparken op zee en zonnepanelen op het dak. Toch is daarmee nog niet alles gezegd.
Forse investeringen
Energiemaatschappijen maken enorme kosten om al die wind- en zonneparken te realiseren. Dat geld moet ergens vandaan komen, dus uiteindelijk zien we dat weer terug in de prijzen voor elektriciteit. Je kunt natuurlijk zelf zonnepanelen kopen en je eigen elektriciteit gaan opwekken, maar dan is het raadzaam om ook een thuisaccu te plaatsen. Je ziet namelijk nu al plannen ontstaan voor het invoeren van een toeslag voor het leveren van elektriciteit aan het netwerk. Die toeslag is nodig om de kosten te dekken voor het uitbreiden van de capaciteit van het netwerk. Maar als je een thuisaccu hebt, houd je de elektriciteit binnenshuis en kun je veel optimaler profiteren van de door jouw zonnepanelen opgewekte energie.
Minder stookkosten door betere isolatie
Als het ’s winters koud is, zet je de verwarming wat hoger. Maar elke graad extra brengt flinke kosten met zich mee. Wanneer de woning goed geïsoleerd is, hoef je minder te stoken. Daardoor verdient een maatregel als vloerisolatie zich relatief snel weer terug. We hebben het in dit geval over een periode van vijf tot tien jaar. Dat lijkt nog een hele tijd, maar bedenk hierbij wel dat het een eenmalige uitgave betreft. Je woont doorgaans veel langer dan tien jaar in een woning en als je het pand zou verkopen, dan is het door de isolatie ook meer waard geworden. Op die manier heb je dus altijd profijt van deze maatregel.
Een dynamisch energiecontract
Experts op het gebied van zonnepanelen en thuisaccu’s adviseren om een dynamisch energiecontract af te sluiten. Je hebt daarvoor wel een slimme energiemeter nodig. Bij zo’n dynamisch energiecontract variëren de gasprijzen van dag tot dag en de elektriciteitsprijzen zelfs per uur. Energiebedrijven laten een dag vooruit weten wat de tarieven zijn en met behulp van slimme apps kun je dan alleen afnemen op het goedkoopste moment.
- Adobe Stock