Futuristische conceptauto's: Wat rijden we in 2030?

Dit kunnen we de komende jaren allemaal verwachten.

Futuristische conceptauto's: Wat rijden we in 2030?

Een conceptauto of studiemodel ligt soms ver van de werkelijkheid, maar in veel gevallen geeft het een goede indruk van wat een autofabrikant voor haar klanten in petto heeft. Hier vind je de meest interessante conceptauto’s die we de komende jaren al dan niet in ingetoomde vorm op de markt zullen zien verschijnen.

Kia Concept EV3

Kia timmert hard aan de weg met haar volledig elektrische tweedehands aanbod. De Koreaanse autofabrikant lijkt na de flitsende EV6 en de grote EV9 nu ook met de EV3 op de proppen te komen. De Concept EV3 is in naam immers een directe verwijzing naar haar lijn van elektrische wagens.

Zoals de naam doet vermoeden gaat het hier om een compacte crossover die het onder meer moet opnemen tegen de Peugeot e-2008. Vanwege zijn formaat en vermoedelijke scherpe prijs zal de Kia EV3 ongetwijfeld een populaire EV worden. Niet in de laatste plaats vanwege zijn treffende design en fraaie, minimalistische interieur.

Opel Experimental

Ook Opel is druk bezig om een gamma vol elektrische auto’s te creëren. Een van de nieuwe modellen die hieraan bij moet gaan dragen, zal waarschijnlijk geïnspireerd zijn door het Experimental-studiemodel. De Experimental introduceert een nieuwe designstijl waar scherpe, futuristische samengaan met glooiende vormen.

Het zal nog even duren voordat we de Experimental op de markt zien verschijnen, maar wanneer dit gebeurt, krijgt deze hoogstwaarschijnlijk een wel heel bekende naam. Opel wil namelijk de Manta terugbrengen en deze sluike crossover lijkt de aangewezen kandidaat om dit waar te gaan maken.

Peugeot Inception Concept

De Peugeot Inception Concept is een wel heel vooruitstrevend en ambitieus studiemodel. Kleine kans dat we deze auto ooit in productievorm gaan zien, maar dat is ook niet de bedoeling. De Inception Concept is een canvas voor het Franse merk om haar fantasie de vrije loop te laten.

Vandaar ook de onorthodoxe brede stoelen en het spraakmakende dashboard, compleet met een rechthoekig stuurwiel. Het geeft een indruk wat we in de toekomst van Peugeot kunnen verwachten qua design en filosofie. En techniek: de Inception Concept heeft een actieradius van 800 kilometer. Dat zijn serieuze cijfers.

Suzuki eVX Concept

Suzuki heeft nog geen volledig elektrische auto’s in haar catalogus, maar daar zal verandering in komen. Tegen 2030 moet 80% van alle verkochte Suzuki’s een elektrische aandrijflijn hebben. Om dit te bereiken zal het Japanse merk tenminste vijf EV’s introduceren, waaronder een model gebaseerd op de eVX Concept.

Deze compacte crossover moet het eerste volledig elektrische model in het gamma van Suzuki worden. Volgens de fabrikant zal de productieversie zo’n 4,30 meter lang worden en een actieradius hebben van ongeveer 500 kilometer.

Toyota Sport Crossover Concept

De Toyota Sport Crossover Concept is een nieuw studiemodel van Toyota dat volgens de berichten in of na 2025 op de markt moet komen. De naam verklapt al dat het om een crossover gaat, maar daar heeft Toyota er al veel van en dus is er iets speciaals aan de hand met dit model.

Met zijn lage, aflopende daklijn en stoere vormen is dit een sportieve variant van de populaire carrosserievorm. Technische gegevens zijn er nog niet, maar we weten wel dat de auto in samenwerking met de Chinese autofabrikant BYD ontwikkeld wordt via een joint venture geheten BTET.

Volkswagen ID.GTI Concept

Bij dit studiemodel zien we voor het eerst de iconische GTI-benaming op een volledig elektrische auto van Volkswagen. Dat is goed nieuws, want dat betekent dat we ook sportieve varianten van de modellen uit de ID-reeks kunnen verwachten.

De ID.GTI Concept is gebaseerd op de ID.2all, wat later de compacte ID.2 zal worden – de kleine broer van de al bestaande ID.3. Volkswagen wil nog niets kwijt over de technische prestaties van deze sportieveling, maar afgaande op het uiterlijk kunnen we stellen dat het hoe dan ook een smakelijke vertoning zal worden.

Tech
  • Unsplash