Wordt een SOA-test vergoed?  

Heb je een branderig gevoel bij het plassen of zie je iets vreemds aan je geslachtsdeel? Dan zou je zomaar eens een soa kunnen hebben. Om erger te voorkomen, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk te laten testen. Waar je dit doet en hoeveel dit kost lees je in dit artikel.   

Wordt een SOA-test vergoed?

Zonder kosten naar de huisarts voor SOA-test

Je kunt eenvoudig een SOA-test laten doen bij je vertrouwde huisarts. De test zelf valt onder je basisverzekering, dus je hoeft niets te betalen voor het consult. Dit maakt het laagdrempelig om je te laten testen als je klachten hebt of je zorgen maakt. Nadat de test is uitgevoerd, wordt dit naar het laboratorium gestuurd. De kosten hiervan gaan wel ten koste van je eigen risico. Dit betekent dat als je je eigen risico van €385 nog niet hebt opgebruikt, je de kosten voor het onderzoek zelf moet betalen.

Heb je je eigen risico al volledig verbruikt? Dan hoef je zelf niks mee te betalen. De test wordt dan volledig vergoed door je zorgverzekering.

Zelftest: minder betrouwbaar 

Wil je liever anoniem blijven? Dan kun je een zelftest uitvoeren. Houd er wel rekening mee dat niet alle opties even betrouwbaar zijn. Tests waarbij je thuis direct de uitslag ziet, zijn vaak minder nauwkeurig. Beter zijn de tests die je na gebruik naar een laboratorium stuurt, al zijn deze nog steeds minder betrouwbaar dan een test via een arts. Bij zelftests bestaat namelijk het risico dat je een fout maakt tijdens de uitvoering. Een bijkomend nadeel is dat je ze zelf moet betalen, wat je ongeveer € 35 kost.

Gratis SOA-test bij de GGD 

Er is ook een mogelijkheid om gratis een SOA-test te krijgen bij de GGD. Deze optie is ideaal als je geen kosten wilt maken. Omdat het anders erg druk zou worden bij de GGD, moet je wel aan een van de volgende criteria voldoen om in aanmerking te komen voor een gratis test:

  • Je bent jonger dan 25 jaar
  • Je hebt klachten die bij een soa horen
  • Je bent (bijvoorbeeld door een ex-partner) gewaarschuwd voor een soa
  • Je bent een man en hebt seks met mannen
  • Je bent een sekswerker
  • Je komt uit een land waar soa’s veel voorkomen
  • Je bent slachtoffer van seksueel geweld

Via deze pagina kan je een afspraak hiervoor maken.

Voorkomen is beter dan genezen

Nog beter dan goed testen is natuurlijk het voorkomen dat je een soa oploopt. Condooms zijn de beste manier om jezelf en je partner te beschermen. Zorg er daarom voor dat je altijd een paar op zak hebt als er een kans is dat je seks gaat hebben. Er zijn allerlei soorten condooms, dus er is altijd wel iets dat bij je past. Met een prijs van ongeveer € 0,70 per stuk is het ook nog eens heel betaalbaar.

Bovendien bieden sommige zorgverzekeraars jongeren gratis condooms aan via een aanvullende verzekering. Dit maakt het nog makkelijker om veilig te vrijen zonder je zorgen te maken over de kosten.

Doe het veilig

Het is altijd verstandig om voorzichtig te zijn als het om je gezondheid gaat. Veilig vrijen met condooms is een eenvoudige manier om risico’s te vermijden. Mocht er toch iets misgaan, kies dan voor een betrouwbare test bij je huisarts of de GGD. Blijf slim en veilig, dan houd je het fijn en zorgeloos!

De Leven
  • Unsplash