Waarom sneeuwkettingen onmisbaar zijn!

In Nederland zijn sneeuwkettingen niet nodig, maar in andere landen is dit wel het geval. Ga je bijvoorbeeld op wintersport naar Oostenrijk, Tsjechië of Zwitserland? Dan is het zelfs verplicht om ze bij je te hebben. Je neemt ze overigens niet alleen mee omdat het moet, want je hebt er zelf ook profijt van. Helaas ziet niet iedereen dit in. Daarom vertellen wij je hier waarom sneeuwkettingen onmisbaar zijn.

Waarom sneeuwkettingen onmisbaar zijn!

Je hebt meer grip

Eén van de belangrijkste reden waarom sneeuwkettingen onmisbaar zijn, is omdat ze ervoor zorgen dat je meer grip hebt. Je doet de kettingen immers om je banden heen, waardoor ze minder snel wegslippen op een gladde ondergrond. In bergachtige gebieden is dit extra belangrijk, want hier kom je vaak steile wegen tegen. Met sneeuwkettingen om je banden heb je zelfs op dit soort wegen voldoende grip.

Kleinere kans op ongelukken 

Moet je over besneeuwde of bevroren wegen rijden en heb je geen sneeuwkettingen om je banden? Kijk er dan niet raar van op als je betrokken raakt bij een ongeluk. Door de verminderde grip kan je auto letterlijk over de weg glijden. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren als je plotseling een noodstop moet maken, maar ook als je een bocht neemt. Met sneeuwkettingen hoef je hier niet bang voor te zijn, waardoor de kans op ongelukken kleiner is.

Verplicht in sommige gebieden 

In de intro van deze tekst noemden we al dat het in sommige (wintersport)gebieden verplicht is om sneeuwkettingen te gebruiken. Dit is vaak het geval vanaf specifieke temperaturen of bij bepaalde weersomstandigheden. Als je zonder sneeuwkettingen rijdt en hierop betrapt wordt, kan dit je een boete opleveren. Daarnaast kan het veel langer duren voordat je op de plaats van bestemming bent. In sommige gebieden zijn wegen in de winter namelijk uitsluitend toegankelijk voor voertuigen met sneeuwkettingen.

Je bespaart geld 

Sneeuwkettingen kosten geld, maar laat je hier niet door weerhouden om ze te kopen. Je kunt er namelijk ook veel geld door besparen. Heb je geen sneeuwkettingen bij je in een gebied waar dit wel verplicht is? Dan kun je een fikse boete krijgen. De hoogte hiervan verschilt per land en kan zelfs afhankelijk zijn van de weersomstandigheden. Reden genoeg om altijd sneeuwkettingen bij je te hebben. Je hoeft je banden bovendien minder snel te vervangen als je met sneeuwkettingen rijdt. De kettingen zorgen er namelijk voor dat je banden minder hard slijten.

De Leven
  • Pexels