/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2F2025%2F02%2FgnY5kZ3UdCQklH1738852411.jpg)
Toch is het voor veel mensen lastig om de scheidingslijn tussen een drankprobleem en gelegenheidsdrinker te vinden. Hier kunnen wij heel stellig over zijn. De criteria voor een drankprobleem bij professionele instellingen zoals bijvoorbeeld de Connection SGGZ kliniek zijn namelijk duidelijk. In dit artikel vertellen we hier meer over.

Maakt de hoeveelheid drank uit?
Logischerwijs zal een alcoholist over het algemeen meer drinken dan een gelegenheidsdrinker. Dat hoeft echter niet zo te zijn. Zo zijn er mensen die het heerlijk vinden om op vrijdagavond lekker te borrelen en dan in korte tijd flink wat alcohol wegdrinken. Zij hoeven echter zeker niet verslaafd te zijn.
Iemand die elke dag één glaasje alcohol nodig heeft om te kunnen functioneren is echter wel op weg naar een drankprobleem. Niet vanwege de hoeveelheid, maar omdat ze het ‘nodig’ lijken te hebben.
Dit lijkt dan ook direct de belangrijkste criteria voor een verslaving of drankprobleem te zijn. Als je lichamelijk en geestelijk afhankelijk bent geworden van een middel, dan spreken we van een verslaving. Hierbij hoeft de hoeveelheid dus niet veel uit te maken. Wel is het zo dat je bij een verslaving meestal steeds meer nodig hebt van een middel voor hetzelfde resultaat. Dit omdat er gewenning ontstaat. Hierdoor zullen probleemdrinkers meestal uiteindelijk wel grotere hoeveelheden gaan drinken.
Hoe herken je alcoholisme?
Maar hoe weet je of je een alcoholist bent of niet? Er zijn enkele duidelijke signalen die hierop kunnen wijzen:
- Het lukt je niet om te stoppen of te minderen en je weet altijd wel een excuus te vinden om toch weer te drinken. Zelfs als je dit zelf eigenlijk helemaal niet wilt. Dit is een duidelijk signaal dat er sprake is van een verslaving.
- Als je niet drinkt, ervaar je ontwenningsverschijnselen. Je kunt bijvoorbeeld overmatig gaan zweten of trillen. Je voelt je onrustig of ervaart zelfs paniekgevoelens.
- Je functioneert minder goed: bijvoorbeeld op de werkvloer of op school. Ook alledaagse activiteiten en sociale afspraken kom je minder goed na.
- Je denkt vaak na over alcohol, wanneer je weer kunt drinken en waar je het gaat kopen.
Behandeling alcoholisme
Herken jij je in de bovenstaande punten en geef je toe dat er sprake is van een probleem? Dan heb je de eerste belangrijke stap al gezet. Wat knap! Het is goed om te weten dat er heel veel verschillende behandelingsmogelijkheden zijn om alcoholisme tegen te gaan. Het is verstandig om eerst eens een afspraak te maken bij de huisarts en de situatie voor te leggen. Op basis van jouw verhaal zal hij of zij je doorverwijzen naar instanties en hulpverleners die jou verder kunnen helpen.
- Pexels