Wetenschap toont aan: Moeilijke eters zijn eigenlijk gewoon fijnproevers

Zeggen mensen altijd tegen je dat je niet zo moet zeuren en gewoon moet eten wat de pot schaft? Je bent geen moeilijke eter, je bent een fijnproever!

fijnproever

“Ik lust eigenlijk alles wel, alleen geen champignons, spruitjes, rode bieten oh en vis vind ik ook niet zo lekker. Oh en blauwe kaas!” 

via GIPHY

Herken jij jezelf in deze uitspraak en noemen mensen je daarom altijd een ‘moeilijke eter’? Bullshit! Want volgens wetenschappers ben jij een ‘superproever’ 

Dit betekent eigenlijk dat je meer smaakpapillen hebt dan veel anderen. Hierdoor kan het zijn dat je sommige smaken te intens beleeft. Eten kan dan namelijk al snel te bitter, te zout of te zoet smaken. Als je daarnaast ook nog een bepaald gen hebt (TAS2R38), ben je helemaal ver van huis. Dat maakt namelijk dat je nog gevoeliger bent voor bittere smaken. Je bent dus geen aansteller, het zit gewoon in je genen.

Heb jij het gevoel dat je zo’n superproever bent? Zou dus kunnen. Naar schattig is ongeveer 25% van de mensen het. En vrouwen vaker dan mannen. 

via GIPHY

Niet iedereen die moeilijk doet, is natuurlijk superproever. Sommige mensen bitchen ook gewoon, maar als jij de onderstaande etenswaren niet lekker vindt, is de kans groter dan jij superproever bent:

- Koffie

- Bier

- Broccoli

- Spinazie

- Chocolade

- Spruitjes

- Grapefruit

- Knolraap

- Waterkers

Oh en ben jij juist zo iemand die voedsel ‘saai’ vindt smaken, dat kan ook. Dan heb je juist minder smaakpapillen dan gemiddeld. Ook dit komt voor onder ongeveer 25% van de mensen.

via GIPHY

De Leven
  • Kookfans
  • iStock