16 Woorden waarvan jij niet wist dat ze vernoemd zijn naar personen

Meneer Slome Duikelaar? Meneer Condoom? Jazeker! Hieronder lees je 16 fraaie ontstaansgeschiedenissen van eponiemen (zo noem je het als een woord zijn oorsprong vindt in de naam van iemand).

eponiemen

1) Guppy

Jazeker, dat visje is vernoemd naar Robert John Lechmere Guppy, een Britse wetenschapper, die overigens niet de ontdekker is van het visje.

via GIPHY

2) Frisbee

Vernoemd naar William Russel Frisbie, die een taartenbakkerij had met bakblikken waarmee je verrassend goed kon gooien.

via GIPHY

3) Condoom

De schrijfwijze is niet helemaal bekend, maar in de zeventiende eeuw liep er aan het hof van de Engelse Koning Charles II een arts rond met de naam Condon, Condum of Cundum die bedacht dat je iets om je geslachtsdeel kon doen, zodat Charles er lekker op los kon rampetampen.

via GIPHY

4) Uzi

Dit machinegeweer is genoemd naar de roepnaam van de Israëlische kolonel Uziel 'Uzi' Gal, de het geweer ook ontwierp.

via GIPHY

5) Slome duikelaar

Deze term vindt zijn oorsprong in de negentiende-eeuwse Amsterdamse koopman Sjloume Duikelaar, die blijkbaar niet erg opschoot.

via GIPHY

6) Ammehoela

Ontleend aan de Afghaanse Koning Amanoelah (hieronder zie je 'm), die Afghanistan wilde verwesteren, maar daarin faalde en vluchtte naar Europa.

Credits: Wikimedia

7) Barbie

Werelds bekendste pop is vernoemd naar Barbara, de dochter van bedenkster Ruth Handler.

via GIPHY

8) Hooligan

Genoemd naar Patrick Hooligan, een Ierse misdadiger die eind negentiende eeuw actief was in Londen.

via GIPHY

9) Dotteren

Het verwijden van vernauwde slagaders is genoemd naar de arts die het bedacht: Charles T. Dotter.

via GIPHY

10) Boycot

De Engelse landeigenaar Charles Boycott weigerde de pachtprijzen aan te passen. Daarop werd hij zelf geb...juist.

via GIPHY

11) Colbert

(Waarschijnlijk) vernoemd naar de zeventiende-eeuwse Franse staatsman Jean-Baptiste Colbert - en dat is dan weer niet de onderstaande Colbert.

via GIPHY

12) Sadisme

Term genoemd naar Markies de Sade, die een losbandig leven leidde met daarin veel vrouwen. Hij had er plezier in ze te sarren en kwellen. Tadaaa, sadisme

via GIPHY

13) Nicotine

Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal stuurde eens een goedje dat was gevonden in Amerika naar de vorstin Catherina de Medici dat haar wel van haar hoofdpijn af zou helpen. Dat was dus tabak. De werkzame stof is later naar hem vernoemd: nicotine

via GIPHY

Jean Nicot, de Franse ambassadeur in Portugal stuurde eens een goedje dat was gevonden in Amerika naar de vorstin Catherina de Medici dat haar wel van haar hoofdpijn af zou helpen. Dat was dus tabak. De werkzame stof is later naar hem vernoemd: nicotine. | bron: media.giphy.com

14) Kiekje

Israël Kiek was een Leidse fotograaf die graag dronken studenten op de foto zette. Dit gebeurde vaak 's nachts en daarom moest het snel gebeuren. Snel even een kiekje maken dus.

via GIPHY

15) Fröbelen

De Duitser Friedrich Fröbel bedacht in de achttiende eeuw een kleuterschool waar de leerlingen allemaal kleine knutselwerkjes deden die hij leerzaam vond; fröbelen dus.

via GIPHY

16) En dit is er dan wellicht niet echt eentje, maar we wilden 'm jullie toch niet onthouden. Want penisverlengingsoperaties...

...werden bedacht door een arts met de naam Long...

via GIPHY

Misschien ook voor jou:
19 Nutteloze feitjes die natuurlijk helemaal niet nutteloos zijn, maar hartstikke leuk om te weten