Dit zijn 17 'red flags' in een relatie volgens relatietherapeuten

Relatietherapeuten delen hun ervaringen op Reddit
@media (max-width: 679px){#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8cc6348a0a img{#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8cc6348a0a img{#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8cc6348a0a img{#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{background: #eee;}#fig-65d8cc6348a0a img{#fig-65d8cc6348a0a img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}red flag

Op Reddit werd aan relatietherapeuten gevraagd wat volgens hen goede, veelvoorkomende voorbeelden zijn van 'red flags' in een relatie. We zetten er een aantal op een rijtje.

via GIPHY

1) "De uitspraak: 'We blijven samen voor de kinderen.'

Volgens de therapeut leidt dit tot een ongezonde mindset waarbij de kinderen onbedoeld als een last worden gezien. Het is ook een verkeerde aanname dat dit goed is voor je kinderen.

2) "Extreem controlerend gedrag"

"Het komt weleens voor dat een partner vraagt of de ander een foto wil sturen van zichzelf, waarbij een specifiek aantal vingers wordt opgehouden. Dit is een manier om te controleren of het wel om een live-foto gaat. Dit is mishandeling."

via GIPHY

3) "Als je jezelf hoort schreeuwen dat je niet schreeuwt, heb je misschien een communicatieprobleem."

4) "Ouders of schoonouders die teveel invloed hebben op een relatie."

Natuurlijk zijn er veel culturele verschillen, maar als een partner meer waarde hecht aan de mening van de ouders en zelfs tijdens een ruzie de ouders belt op speaker, is er iets niet oké."

5) "Als iemand volledig afhankelijk is van de ander. Zowel financieel als emotioneel."

"Dit zien we vooral veel bij jongere mensen en is echt een red flag."

6) "Complete onafhankelijkheid van elkaar. Als iemand bijvoorbeeld een vakantie plant zonder ook maar met de ander te overleggen is dat geen goed teken."

"Ook het doen van grote aankopen zonder te overleggen valt hier onder."

7) "Herhaaldelijk overtreden van de grenzen van de ander en bijvoorbeeld routines, gewoontes of eigen tijd niet respecteren."

8) "Koppels die alle negatieve dingen van de ander op de weegschaal leggen."

"In het extreem is dat bijvoorbeeld dat als de één vreemdgegaan is, de ander dat ook mag doen. Maar stel dat de partner een keer een nacht flink heeft doorgehaald en dat het uit de hand liep, dat dit dan voor de ander een vrijbrief is om een nacht te doen wat diegene wil. Daarmee doe je elkaar alleen maar onnodig pijn."

via GIPHY

9) "Mensen die in therapie gaan met het idee dat ze de therapeut ervan moeten overtuigen dat de ander fout is."

"Het is heel moeilijk om deze mensen te laten inzien dat ik er niet ben om partij te kiezen."

10) "Liefde is geen onderdeel van een sterke, gezonde relatie. Het gaat vooral om vertrouwen en respect."

11) "Wanneer iemand in een relatie iets fundamenteels probeert te veranderen aan de ander."

"Het is veel belangrijker om te werken aan acceptatie en tolerantie van de ander. Daarom raad ik vaak aan dat mijn koppels ook individueel in therapie gaan."

12) "Ik vraag stellen tijdens therapie altijd hoe ze elkaar ontmoet hebben."

"Als niemand ook maar glimlacht of als ze alleen met één zin antwoorden, zitten de problemen vaak zo diep dat ze niet eens meer bij de warme gevoelens van het begin kunnen komen."

via GIPHY

13) "Als één van de twee overduidelijk vrede heeft met het feit dat de relatie waarschijnlijk over is."

"Het enige wat ik dan nog doe is ervoor zorgen dat het einde vredig en vriendschappelijk verloopt als dat mogelijk is."

14) "Constant onnodig alles laten escaleren."

"Oftewel: als 'Ik denk niet dat we dit dure item op dit moment nodig hebben', uitkomt op 'je houdt niet echt van mij.'"

15) "Als beide partners toegeven dat er lichamelijke mishandeling heeft plaatsgevonden, maar ze een manier zoeken om daar mee te leven."

16) "Als ze elkaar uitschelden in een sessie en boos worden op mij als ik probeer in te grijpen."


17) "Wanneer er niet geluisterd wordt naar de mening, voorkeuren en opvattingen van de ander."

"Dit kan in heel veel vormen voorkomen. Ook gaslighting valt hieronder. In de meeste van dit soort gevallen wil één van de twee, of soms ook allebei, gewoon gehoord worden. We kennen allemaal wel iemand die het letterlijk oneens is met alles wat we zeggen, gewoon omdat jij het zei. Dat is wat ik bedoel."