Maak van jouw tuin een festivalterrein in 8 stappen 

De zomer van 2021 is pijnlijk festivalloos. Alweer. Maar wat houdt je tegen om in je tuin je eigen festival te organiseren?

Festival

1) Light it up

Een goed tuinfeest of, tuinfestival, valt of staat natuurlijk met een goede sfeer. En wat draagt er meer bij aan een goede sfeer dan gezellige decoratie. En dát hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo kun je oude jam- of groentepotten vullen met kaarsen of kleine kerstboomlampjes op batterijen en van oude kleding maak je vlaggenlijnen. Voor het echte Glasto-effect kun je ook grotere vlaggen maken van een oud hoeslaken, verf en takken.

2) Chillen

Van al dat gedans wordt je moet en dan wil je uitrusten, dus een uitnodigende zitplek is essentieel. Dit kan simpel en als echte (oncomfortabele) festivaltraditie op campingstoelen, krukjes of houtblokken, maar er zijn tegenwoordig zo veel andere opties verkrijgbaar, onder andere bij Van der Garde. Ga je voor een moderne ronde eettafel met rotan stoelen of een chille lounngeset? Of misschien zelfs beide? De tuinsets bij Van der Garde zijn er in allerlei soorten en maten, maar ook in allerlei prijsklassen. En een nieuwe tuinset, daar heb je natuurlijk de hele zomer, of misschien zelfs wel het hele jaar precies van.

3) Playlist

Het maken van playlists is onze hobby, helemaal als het voor een speciaal doel is zoals een vakantie, roadtrip, stemming, seizoen of, in dit geval, je eigen festival. Je kan als het ware je eigen droomline-up samenstellen. Wel zo sociaal trouwens als je hierbij ook een beetje rekening houdt met je gasten, mochten jullie muzieksmaken erg uiteen lopen. Als je helemaal punten wil scoren kun je in de weken voorafgaand aan het feest ook een gezamenlijke afspeellijst in de groep gooien, waar iedereen een bijdrage aan kan leveren. Op Spotify heb je tegenwoordig ook een optie voor ‘Group session’, waarop je samen muziek met elkaar kunt delen en luisteren. Voor een meer corona-proof of buurvriendelijk variant kun je een silent disco overwegen. Allemaal een koptelefoon op en samen dansen op muziek die verder niemand kan horen. Op jullie gezang na dan.

4) Activiteiten

Natuurlijk is goede muziek het halve werk, maar op een goed festival kun je veel meer doen dan genieten van je favoriete bandjes. Hoe leuk is het om met je vrienden activiteiten te doen die goed passen bij de festivalsfeer. Het maken van bloemenkransen, bijvoorbeeld. Ben je daarna gelijk fashionable. Of face-painting in festivalstijl, met heel erg veel glitters en plakdiamantjes. Ook het maken van een cocktail is natuurlijk een prima en festival-proof manier om je tijd te besteden.

5) Eten

Eerlijk, op een gemiddeld festival betaal je voor een simpel patatje 365 euro en stouw je jezelf daarom bij het ontbijt maar alvast vol met ingeblikte knakworsten, witte bolletjes en eieren. MAAR op jouw eigen festival ben jij verantwoordelijk voor het menu en kun je je dus helemaal uitleven. En dat hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Sterker nog, in een festivalsetting doet simpel eten het sowieso goed. Extra leuk is het als je er dan een persoonlijke twist aan geeft. Denk aan food truck-stijl mini taco’s, watermeloen op een stokje, kleine burgers met een pittige dressing en een kaasplank om te delen. Trouwens, de barbecue aanslingeren kan natuurlijk ook gewoon. Kan iedereen het lekker zelf regelen.

6) Drinken

Ook hier geldt dat je niet te moeilijk hoeft te denken. Zet ingrediënten klaar voor een paar specifieke cocktails, haal wijn in huis en leg de koelkast vol met biertjes. Gegarandeerd hoor je NIEMAND klagen. Wil je toch iets specialers? Haal dan een lading speciaalbiertjes (de naam zegt het al) in huis en stel je eigen unieke festival drankmenu samen. Als je een vriend kunt overtuigen om een bar te bedienen, komt het festival dan helemaal tot leven.

7) Dresscode

Een line-up kan nog zo goed zijn, maar toch staat menig festival bekend om de iconische lookjes die tevoorschijn worden getoverd door haar bezoekers. Denk felle kleuren, funky items en een vleugje ‘uit je comfortzone’ en je bent al een heel eind op weg. Hawaii-shirts, reflectieve items en alles wat zwiert en zwaait is sowieso de way to go. Maak het geheel af met een stel rubberlaarzen (of het nu regent of niet) en een retro zonnebril en niemand zal zien dat je niet middenin de weide van Glastonbury staat, maar in je eigen achtertuin.

8) Laat mensen in je tuin kamperen

Goed, dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd, dat snappen we. MAAR als je de ruimte hebt is kamperen in de eigen tuin natuurlijk de ultieme manier om je festival af te sluiten. Na een lange nacht gezamenlijk in tentjes kruipen en ’s ochtends brak wakker worden met knakworsten en bier. Festival-ervaring compleet.

De Leven
  • Unsplash