5 Redenen waarom Pride zich de mond niet laat snoeren

Je kan Pride niet muten!

loud and proud

Het allerleukste feestje van het jaar staat weer voor de deur: van 30 juli tot en met 7 augustus vieren we Pride in Amsterdam. Maar er wordt niet alleen feest gevierd, Pride is ook het moment om stil te staan bij serieuze zaken. We zetten 5 redenen op een rijtje waarom Pride zich de mond niet laat snoeren.

1) Pride is nog niet overal vanzelfsprekend


Pride is een evenement dat geheel in het teken staat van het feit dat iedereen kan zijn wie die is en dat iedereen mag houden van wie die wil houden. Helaas zijn er nog altijd veel landen waarin queers diezelfde vrijheid niet hebben. Overal ter wereld worden nog mensen aangevallen om wie ze zijn. Om hun geaardheid, hun seksualiteit of gender. In veel gevallen wordt er geen melding van dit soort haat gemaakt omdat mensen bang zijn voor de gevolgen.

Het is daarom belangrijk om via Pride aandacht te besteden aan deze landen. De boot van KPN heeft daarom dit jaar als thema 'Loud & Proud' gekozen, waarbij dj's uit Jordanië, Kenia en Polen naar Nederland worden gehaald. Dit zijn stuk voor stuk landen waar LGBTQIA+’ers worden gediscrimineerd, onderdrukt of zelfs vervolgd. Onder het motto 'Loud & Proud' wordt op deze manier met de DJ's Avtomat, ICHE en Shamsa het signaal verstuurd dat Pride zich nooit de mond laat snoeren.

2) Pride wordt nog te vaak tegengewerkt


Het is belangrijk om tijdens evenementen zoals Pride, maar ook het hele jaar door, te beseffen dat rechten nooit vanzelfsprekend zijn. Ook niet in landen waar in het verleden wel Pride-evenementen zijn georganiseerd. Zo is in het Turkse Istanbul de Pride van 2022 verboden, terwijl daar al sinds 2003 Pride-vieringen plaatsvonden. In Montenegro is de viering voor het derde jaar op rij uitgesteld.

3) Pride brengt homofobische en transfobische wetten onder de aandacht


LGBTQIA+ activisten worden al sinds 2006 gestopt bij het organiseren van Pride-evenementen in Rusland. In 2012 is het zelfs voor de komende honderd jaar verboden. Dit jaar zijn er nog drie activisten opgepakt toen zij probeerden een Pride-parade te houden in Moskou. Toch lijkt er, zo stelt Amnesty International, licht te zijn aan het einde van de tunnel. Doordat mensen zich blijven inzetten voor Pride, mag er op steeds meer plekken een editie plaatsvinden. Door je niet de mond te laten snoeren kan verandering teweeg gebracht worden.

4) Pride helpt veranderen


Op de website van Amnesty International staat te lezen: 'Pride helpt harten en hoofden te veranderen' en dat vat de kracht en het belang van Prides goed samen. Verandering is namelijk altijd mogelijk, zelfs in landen waar homo- en transfobie volop bestaan. Pride Letland is hier een goed voorbeeld van. Tijdens de eerste parade in 2005 liepen er 70 mensen in de parade, terwijl er 2.000 protesterende mensen aan de kant stonden. In 2015 liepen er 5.000 mensen mee met de Pride en stonden er slechts 40 mensen aan de kant. Stilte is nooit de oplossing.

5) Pride geeft steun


Pride evenementen gaat over veel meer dan het vieren van de vrijheid. Het gaat over mensenrechten. En bovenal geeft Pride steun aan alle LGBTQIA+'ers. Gezien worden en je laten horen is cruciaal. Het is belangrijk om LGBTQIA+'ers over de hele wereld te laten weten dat zij niet alleen zijn. Het motto 'Loud and Proud' van de KPN-boot tijdens de Pride Amsterdam, waarbij drie DJ's uit trans- en homofobische landen zich kunnen laten horen staan hiervoor symbool. We hebben nog een lange weg te gaan, maar door ons te laten zien en horen, kunnen we verandering realiseren.