De beste manieren om een pak te dragen

Hoe doe je dat eigenlijk?

pak dragen

Vaak draag je alleen een pak op speciale gelegenheden. Een bruiloft, een begrafenis of tijdens een zakendiner. Wist je dat er etiquette verbonden is aan het dragen van een pak? Hier lees je hoe je een pak het beste kunt dragen, zodat je er gelikt uitziet in je pak.

Het onderste knoopje

Als je een jas of een vest draagt ben je meestal gewend alle knopen dicht te doen. Bij een pak voor heren draag je het onderste knoopje van het colbert altijd open. Hetzelfde geldt voor het gilet. Draag je een stropdas, dan hoort deze boven je riem en onder je navel te vallen. De kleur van je stropdas moet donkerder zijn dan die van je overhemd en de kleur van je riem moet dezelfde kleur hebben als je schoenen.

Draag je sokken hoog

Draag je een pak dan is het belangrijk dat je je sokken hoog op je enkels draagt. De huid van je onderbenen mag niet zichtbaar zijn. Sokken met een patroon kunnen wel, maar let op dat je het wel smaakvol houdt en dat het past bij de rest van je outfit.

Pantalon

Het is niet de bedoeling dat je broek over de grond sleept, maar hoogwater is ook not done. Het beste is het als je pantalon net over je schoenen valt, maar niet te ver. Als je gaat zitten is het wel toegestaan dat je sokken zichtbaar worden.

Overhemd

Het is niet de bedoeling dat je een t-shirt onder je overhemd draagt. Wil je dit toch doen, bijvoorbeeld omdat je veel zweet, zorg er dan voor dat je een effen wit t-shirt draagt, zodat er geen patronen door je overhemd schijnen. Toch gaat de voorkeur er naar uit om geen t-shirt te dragen. Ben je bang dat je gaat zweten? Houd dan gewoon je jasje aan.

Schoenen

De kleur van je schoenen en de riem zijn belangrijk voor het geheel. Je riem en je schoenen moeten overeenkomen. Meestal zijn de schoenen en de riem van donkerbruin of zwart leer. Voor sokken geldt dan donkere effen sokken het meest neutraal zijn. Opvallende kleuren of patronen kunnen ook. Zolang het geheel smaakvol blijft is een opvallende kleur geen probleem.

Creativiteit

Ook bij het dragen van een pak kun je creativiteit gebruiken. Gebruik het alleen wel op de juiste plekken: bij je sokken en je stropdas. Stropdassen zijn er in allerlei soorten en maten met leuke patronen en mooie kleuren. Hetzelfde geldt voor sokken. Laat bij deze onderdelen je creativiteit de vrije loop.

Een pak is seizoensgebonden

Ook pakken zijn er in allerlei soorten en worden gemaakt uit verschillende materialen. Een pak dat je in de winter kunt dragen is vaak gemaakt van merino wol of kasjmier. Deze materialen zijn warm en worden daarom ‘s winters gedragen. Ook is de winter het enige seizoen waarin geribde stof acceptabel is, ook al zijn deze pakken niet meer zo populair. Pakken die je in de zomer draagt, zijn gemaakt van katoen of linnen.

Welke kleur pak koop je?

Het beste kun je een pak kopen dat acceptabel is voor meerdere gelegenheden. Met een pak in antracietgrijs zit je bijvoorbeeld altijd goed. Dit is een mooie, klassieke grijze tint die je vaak ziet op formele gelegenheden, maar zich ook goed leent voor feestelijke evenementen.

Welke kleur overhemd bij welke kleur pak?

Onder een grijs pak staat een wit overhemd mooi. Alle lichte kleuren werken goed in combinatie met een grijs pak. Met een bruin pak kun je een wit of een lichtroze overhemd aantrekken. Voor een moderne look kun je ook een zwart overhemd gebruiken. Een klassiek zwart pak kan worden gecombineerd worden met iedere kleur overhemd. Ga je voor de echte klassieke look, kies dan voor een wit overhemd.

Verschillende stijlen

Een grijs pak is altijd gepast, maar er zijn meer stijlen. Een bekende stijl om een pak te dragen is sprezzatura. Het betekent in het Italiaans, moeiteloosheid. Dit is een nonchalante stijl om een pak te dragen. Je kunt bijvoorbeeld een pak in bontere kleuren dragen. Bijvoorbeeld bruin, wit of vaal geel. Deze stijl maak je helemaal af met een zonnebril. Daarnaast is er de smoking. Deze trek je aan naar een gala. Een smoking herken je aan de brede randen rond de borst.

De Leven
  • Unsplash