Dilemma op Woensdag: 'Ik wil dat mijn vrouw haar katten wegdoet'

Dilemma op donderdag, dit keer op woensdag: wat vind jij?

katten

Reddit staat vol met allerlei kwesties en dilemma's van mensen die op zoek zijn naar advies of gewoon willen weten of hun mening de juiste is. In de Dilemma op Donderdag-rubriek (niet te verwarren met de OGs van Dilemma op Dinsdag) lichten we iedere week een dilemma uit. Deze week: 'Ik wil dat mijn vrouw haar katten wegdoet'.

Dit keer op woensdag want morgen is Koningsdag en dan doen we niet aan dilemma's, alleen aan bier.

Achtergrond bij het verhaal

'Laat ik voorop stellen dat ik me ervan bewust ben dat dit een lastige kwestie is, maar toch ben ik er niet van overtuigd dat ik fout zit. Mijn vrouw is een echt kattenpersoon, ik ben zelf een hondenpersoon. Ze heeft drie katten en ik heb één hond. Ik geef haar katten aandacht en moet toegeven dat ze best leuk zijn. Andersom is het mijn vrouw niet gelukt om mijn hond te gaan waarderen. Op zich niet zo gek, ik ben geduldiger en tolereer meer, terwijl mijn vrouw verwacht dat de hond altijd volledig luistert. Dit lijkt mij onrealistisch. Ze heeft me overigens nooit gevraagd om een nieuw huis te zoeken voor mijn hond, op één incident na. Maar dat was denk ik vooral uit frustratie.

Het echte verhaal...

'Nu het probleem. Mijn vrouw is momenteel zwanger van ons vierde (en laatste) kind. Ze is huismoeder en geeft onze kinderen thuis les. Ze heeft een moestuin waar het meeste van ons eten vandaan komt en houdt het huis schoon. Ze doet niets van dit omdat ik het vraag of verwacht, maar omdat ze dit leven echt leuk vindt. Ze is huismoeder geworden in de Corona-periode en eerlijk gezegd is dat iedereen heel goed bevallen. We hebben als gezin zo veel minder stress en het leven is fantastisch. Maar nogmaals: ze is nu zwanger en kan de kattenbak daarom niet verschonen. Onze kinderen (een drieling) zijn te jong om deze taak op zich te nemen. De kattenbak wordt snel vies en gaat stinken, waardoor ze migraine-aanvallen krijgt.

Ik werk zelf lange dagen en ben doodop als ik daarna thuiskom, waardoor ik vaak vergeet om de bak schoon te maken. Ik weet dat het waarschijnlijk aan mij ligt, maar toch denk ik dat het beter is om een nieuw huis te zoeken voor de katten. In ieder geval zolang ze ze zwanger is, omdat het om haar veiligheid gaat. Ik heb deze suggestie aan haar voorgelegd, want ze is 20 weken zwanger en het zou dus niet voor hele lange tijd zijn.'

Katten versus hond

'Mijn vrouw flipte echter helemaal toen ik met het voorstel kwam. Ze zei dat het voorstel egoïstisch was en onnodig als ik gewoon één taak in het huishouden zou oppakken: het verschonen van de kattenbak. Maar het is echt niet dat ik het niet wil doen. Ik vergeet het oprecht als ik thuiskom omdat ik zo moe ben. Ze zei ook dat er geen haar op haar hoofd was die eraan dacht om de katten weg te doen terwijl mijn hond, waarin niemand geïnteresseerd is, mag blijven.

Ik moet eerlijk toegeven dat de kinderen inderdaad ook totaal geen interesse tonen in de hond, terwijl ze dol zijn op de katten. Dus misschien zit ik inderdaad verkeerd, maar ik dacht echt alleen aan de veiligheid van mijn zwangere vrouw. Zij denkt nu gewoon dat ik egoïstisch ben. Is dat ook zo?'

De Leven
  • Pexels