Huis verkopen? 6 Dingen waar je zeker aan moet denken

Bij het verkopen van een huis komt veel kijken. We zetten een aantal tips op een rij om je op weg te helpen.

huis te koop

Het verkopen van je huis vereist een zorgvuldige planning en organisatie. Het is simpelweg niet alleen maar een te koop bord in de tuin neerzetten. Of je nu verhuist naar een nieuwe stad, een grotere woning wilt betrekken, of toch weer wilt gaan huren, er zijn verschillende stappen die je moet volgen. Dit doe je om ervoor te zorgen dat het verkoopproces soepel verloopt en je uiteindelijk de beste prijs voor je woning krijgt.

1) Zorg dat je alles verzamelt 

Voordat je je huis op de markt brengt, is het belangrijk om je voor te bereiden en alle benodigde informatie te verzamelen. Denk hierbij ook zeker aan bouwtekeningen, garanties en eventuele verbouwings- of renovatiedocumenten. Een makelaar kan je verder nog vertellen wat er mogelijk is en je ondersteunen in alles wat er moet gebeuren.

2) Energielabel

Een essentieel onderdeel van het verkoopproces is een energielabel aanvragen. Het energielabel is een certificering die de energieprestaties van een woning aangeeft. Potentiële kopers kunnen hiermee inzicht krijgen in de energiezuinigheid van de woning en de verwachte energiekosten. Het aanvragen van een energielabel is verplicht. Er komt hiervoor ook iemand bij je in huis om alles na te lopen aan de hand van bepaalde punten.

3) Reparaties en onderhoud

Voordat je je huis te koop zet, kan het belangrijk zijn om eventuele reparaties of onderhoudswerkzaamheden uit te (laten) voeren. Loop alles grondig door en noteer alle gebreken die aandacht vereisen. Dit varieert van zaken zoals het opnieuw laten schilderen van de buitenkant van de woning, of het herstellen van beschadigingen, tot het zorgen dat belangrijke systemen zoals verwarming, elektriciteit en sanitair goed functioneren. Door je huis in goede staat te kunnen presenteren, vergroot je de kans op een goede verkoop van de woning.

Verkoopprijs bepalen

Bij het bepalen van de verkoopprijs kan het nuttig zijn om een makelaar in te schakelen. Makelaars hebben ervaring en kennis van de lokale vastgoedmarkt en kunnen een vergelijkende marktanalyse uitvoeren, om te zien hoe vergelijkbare woningen in de buurt worden verkocht. Op basis hiervan kunnen ze je helpen bij het bepalen van een realistische en concurrerende verkoopprijs. Laat hierna aantrekkelijke foto’s maken en zorg ervoor dat er een mooie advertentie online komt, om potentiële kopers aan te trekken.

Bezichtigingen

Wanneer er potentiële kopers zijn die interesse tonen, worden bezichtigingen gepland. Zorg ervoor dat je huis er op zijn best uitziet tijdens deze afspraken, dus netjes opgeruimd en lekker fris ruikend. Mensen die interesse hebben om de woning te kopen kunnen een bod doen welke jij in overweging kunt nemen. Als je akkoord gaat dan kan de kopende partij de financiering verder regelen.

Verkoopovereenkomst

Als er een koper geïnteresseerd is en je bent het eens geworden over de prijs en voorwaarden, moet er een verkoopovereenkomst worden opgesteld. Dit hele proces wordt geregeld en uiteindelijk ook afgerond bij de notaris. Deze zal de benodigde juridische stappen ondernemen om de eigendomsoverdracht te voltooien, inclusief het controleren van documenten, het opstellen van de akte van levering en het afhandelen van financiële transacties.

De Leven
  • Unsplash