Tijd voor nostalgie: deze 9 cartoons keek jij vroeger op Nickelodeon

Jij racete als een malle naar huis vroeger na school omdat je de leukste cartoons niet wilde missen. Je smeet je tas met huiswerk in de hoek en schakelde direct naar die ene zender met dat oranje logo. Na een saaie dag taal en rekenen kon je eindelijk weer eens geëntertaind worden. Daarom hebben wij een lijstje van tekenfilms samengesteld voor een goeie trip down memory lane.

SpongeBob

1. SpongeBob SquarePants

Hij woont in een ananas diep in de zee en hij is zo geel als een kaassoufflé. Wanneer jij ‘s middags thuiskwam uit school moest de tv snel op Nickelodeon. Je wilde weten wat Sandy, SpongeBob, Patrick en Octo nu weer mee zouden maken, zeker als er een nieuwe aflevering werd uitgezonden. De allerbeste weekenden waren overigens die waar de Spongebob top 100 werd uitgezonden. Je was toch benieuwd op welke plek je favoriete aflevering stond. In de video hieronder kan je een uur lang genieten van hoogtepunten.

2. The Fairly OddParents

Dit was toch echt wel een magische serie. Jij wilde ook feeënpeetouders, want alles wensen mag. Dat wilde jij ook. Wanneer je bij iemand speelde die goudvissen had, keek je gebiologeerd naar de vissenkom. Zou hij of zij een geheim voor je hebben? Had diegene feeënpeetouders? Jaloersmakend. De serie sprak in elk geval tot de verbeelding. Kon jij de intro volledig meezingen of eindigde je vooral met chocoshaaaake?

3. Jimmy Neutron

Wat was dit een toffe serie. Spanning, futurisme en vriendschap. Alles komt voorbij. Eigenlijk waren Jimmy, Cas en Rien echte bestrijders van het kwaad. Het werd al helemaal feest als er weer eens een speciale cross-over met Fairy Odd Parents werd uitgezonden. Dan zat jij op je zaterdagochtend aan de buis gekluisterd om de ontmoeting tussen magie en wetenschap te bestuderen. Je leerde er zelfs nieuwe dansjes.

4. Johnny Test

We blijven nog even in de wetenschap. Want Johnny Test is inmiddels ook een klassieker geworden. Hij werd door zijn zussen (die wetenschappers waren) gebruikt als proefkonijn om hun uitvindingen te testen. Johnny en zijn pratende hond kwamen hierdoor vaak in de problemen terecht. Verder was er strijd met tegenstanders zoals Bling-Bling Boy. Ondertussen lukte het de vader van Test nooit om een gehaktbrood te maken die een beetje te hachelen viel. Op YouTube staan overigens een heleboel afleveringen die je kunt terugkijken. Wat een heerlijke bak nostalgie!

5. Rocket Power

Deze skaters met een missie waren jouw vrienden. Je voelde je echt een onderdeel van de vriendengroep bestaande uit Otto, Twister, Reggie en Sammy. Ook Tito wist je altijd wel te helpen met adviezen zoals: "De enige weg uit de problemen is er dwars door heen." Daar dacht je dan toch even over na. In ieder geval kreeg je al skater- en surfvibes van de intro van deze serie.

6. My Life as a Teenage robot

Ook robot Jenny wilde graag gaan skaten op de skatebaan vlak bij de stad. Dat ging helaas niet. Zij moest van haar moeder de aarde beschermen tegen wezens van buitenaf. Samen met Brad en zijn broertje Tucker beleefde de tienerrobot de spannendste avonturen. Leuk feitje is dat Jenny in Nederland is ingesproken door Celine Purcell. Zij vervulde ook de rol van Julia in Kinderen geen bezwaar. Zingen kan ze in ieder geval erg goed. Wat een banger!

7. Danny Phantom

Danny Fenton zorgde ervoor dat jij wist dat er ook goede spoken waren. Hij is de zoon van spookjagers en door een ongeluk met het spookportaal is het DNA van Danny nu vermengd met spoken-DNA. Zo kan hij switchen tussen het mens Danny Fentom en het spook Danny Phantom. Wanneer de haarkleur van Danny zilvergrijs werd, wist je dat hij naar spookmodus ging. Jij zat met ingehouden adem te kijken hoe hij het kwaad nu weer zou bestrijden.

8. CatDog

Welke dieren zijn nou het beste? Katten of honden? Dat maakte niet meer uit als je Catdog keek. Deze kat en hond die als een siamese tweeling tot elkaar veroordeeld waren beleefden de gekste avonturen. Net als katten en honden waren Cat en Dog ook echte tegenpolen van elkaar. De kat was rustig en slim. Dog was daarentegen een optimistische maar ook naïeve hond. Elke aflevering begon dan ook nog met een intro waar je spontaan ADHD van zou krijgen.

9. De Boze Bevers

In deze serie leerde je dat je niet de enige was die vaak ruzie maakte met je broer of zus. De beverbroeders Boris en Benno hadden regelmatig kibbelpartijen tijdens hun avonturen. Dit kon grote gevolgen hebben. Maar zoals dat gaat bij broers, als puntje bij paaltje komt staan ze voor elkaar klaar. Etnisch profileren mocht toen ook nog gewoon in tekenfilms. Wat een tijden.

10. Bonus: Chalkzone

Misschien was je deze serie al vergeten. Toch wilde jij net zo'n magisch krijtje hebben als Rudy. Jij wilde ook via het krijtbord op school naar de andere dimensie. Daar kon je namelijk nieuwe vrienden maken. In deze wereld waar alles met krijt was getekend beleeft Rudy namelijk de meest spannende avonturen samen met klasgenoot Penny. Je kon hier nieuwe vrienden maken omdat je die in deze wereld kon tekenen. Zo maakte jij kennis met Snap. Dit is gewoon een Nickelodeon-serie die veel meer credits verdient.

Nostalgie
  • Wikipedia, Nickelodeon
  • YouTube
  • YouTube