9 dingen die de zaterdag net iets specialer maakten toen jij kind was

Zaterdag, dat was toch wel de leukste dag van de week. Je hoefde maandag pas weer naar school, dus het was volop weekend. In dit weekend kon je eindelijk al die leuke dingen doen en hoefde je eventjes niet met rekenen taal bezig te zijn. Sommige activiteiten maakten de zaterdag dan ook wel echt heel speciaal. Hieronder lees je ze allemaal.

Zwembad

1. Telekids kijken

Dit moest je zien, anders kon je niet meepraten op school. Je moest toch weten wie de vraag-maar-raak-gast was en wie de megablubberpowerrace had gewonnen. Natuurlijk was je favoriete onderdeel Pittige Tijden. Wat een toestand!

2. Sporten

Sommige kinderen moesten Telekids opnemen op een videoband (Ken je hem nog) omdat ze naar voetbal of hockey moesten. Na een ochtend lekker gesport te hebben kon je in de middag Telekids terugkijken onder het genot van een broodje knakworst of iets anders lekkers.

3. Bij het eerste elftal kijken

Voor de sporters onder ons. Niet iedereen ging na de wedstrijd naar huis. Sommige kinderen bleven altijd wel om de prestaties van het eerste elftal van je club te bekijken. Je droomde ervan om hier later ook tussen te staan en van kijken leer je.

4. Kinderfeestjes

Omdat je doordeweeks naar school moest waren de kinderfeestjes vaak in het weekend. Wat was dit heerlijk. Lekker spelen en niet hoeven leren. Ze zeiden nooit wat je ging doen, maar je moest wel je zwemkleren mee.

5. Naar het bos

Dit was vooral in de herfst een toffe activiteit. Laarsjes aan, sjaal om, jas aan en gaan. Rennend door de bladeren en klauterend door de bomen. Ondertussen verzamelde je de mooiste kastanjes en eikels voor de herfsttafel op school. Daarna was het natuurlijk tijd voor een lekker gebakje in het bospaviljoen.

6. Intocht van Sinterklaas

Dit was toch wel de leukste zaterdag van het jaar. De Sint kwam met al zijn pieten aan in een plaats in Nederland waar je tot die dag nog nooit van gehoord had. Van de spanning at je hele zakken pepernoten leeg. Kwam het wel goed? Zal het de goedheiligman lukken om op tijd aan te komen?

7. Schaatsen

Wanneer het goed winter was, dan kon je maar één ding gaan doen en dat was schaatsen. Je ging naar een ondergelopen weiland of een plas. Hier bond jij je (dubbele) ijzers onder en ging je als een echte Sven Kramer het ijs op. Het hoogtepunt was daarna toch wel die warme chocolademelk met slagroom. Je voeten voelde je inmiddels niet meer, maar dat mocht de pret niet drukken.

8. Zwemmen

Door naar de zomer. Het sportseizoen is afgelopen dus je moest op een andere manier aan je beweging komen. Dan was lekker gaan zwemmen een goede optie. Je kon naar het zwembad, maar ook naar een meer. Dat laatste was wel aantrekkelijk, want dan hoefde je ook geen entree te betalen.

9. Pyjamadag

Soms waren er zaterdagen dat je niet echt plannen had. Als je geluk had, dan had je een pyjamadag. Wat was dit heerlijk, je niet hoeven aankleden en gewoon de hele dag spelen. Je keek tv, je deed spelletjes of je pakte weer eens je lego uit de kast. Dit waren de ideale dagen om even bij te komen van al die saaie lessen op school.

Bonus: Shoppen

Dit was misschien niet voor iedereen even leuk. Vooral de jongens die mee moesten met hun moeder hadden het zwaar te verduren. Je moeder bleef maar kleding passen, en jij bleef maar wachten. Gelukkig mocht je naar de speelgoedwinkel als die dicht bij genoeg was, had jij ook een leuke middag. Voor de meisjes onder ons, was het natuurlijk wel leuk om zelf ook op jacht te gaan naar nieuwe kleren.

Nostalgie
  • Adobe Stock