In principe komt het erop neer dat je niet alleen betaalt voor zorg die je zelf nodig hebt, maar ook voor zorg van anderen. Ben je benieuwd wat in de komende jaren de trends zijn op het gebied van zorgverzekeringen? Lees dan vooral verder, want wij hebben er hier een aantal voor je op een rijtje gezet.
Stijgende premie
De gemiddelde premie van een basisverzekering is de laatste jaren behoorlijk gestegen. In 2015 was je per maand nog zo’n 100 euro kwijt aan een zorgverzekering, maar in 2023 is dit al bijna 140 euro. De gemiddelde Nederlander is hierdoor op jaarbasis bijna 500 euro meer kwijt aan zijn zorgverzekering. Voornaamste reden voor deze stijging is de alsmaar duurder wordende zorg. Verzekeraars kunnen hierdoor niet anders dan de premies verhogen. Omdat het er nog niet naar uitziet dat de zorg ineens (veel) goedkoper wordt, verwachten we dat deze trend ook de komende jaren doorzet.
Geen aanvullende dekking
gaan kijken. Waar je vroeger misschien standaard een aanvullende verzekering voor de tandarts of fysiotherapie afsloot, doe je dit tegenwoordig mogelijk niet meer. Hier valt wat voor te zeggen, want de premie van je zorgverzekering valt alleen nog maar hoger uit als je ook aanvullende verzekeringen afsluit. Vandaar dat steeds meer mensen alleen de basisverzekering afsluiten.
Heb je een slecht gebit of kamp je geregeld met fysieke ongemakken? Dan is het niet verstandig om aanvullende verzekeringen al op voorhand af te schrijven. Je zorgverzekering wordt er weliswaar duurder door, maar ze kunnen je ook helpen om veel geld te besparen. Een controle bij de tandarts kost je vaak een paar tientjes, maar een grote ingreep kan je zo een paar honderd euro kosten. Als je hier aanvullend voor verzekerd bent, heb je de premie er al snel uit.
Vrijwillig eigen risico
Iedereen die een zorgverzekering afsluit, krijgt te maken met eigen risico. Het verplicht eigen risico is sinds 2016 385 euro per jaar, maar het vrijwillig eigen risico bepaal je zelf. Dit bedrag staat standaard op 0 euro, maar kun je verhogen met 100, 200, 300, 400 of 500 euro. Verhoog jij het vrijwillig eigen risico met 500 euro? Dan draai je zelf op voor de eerste 885 euro als je zorg nodig hebt. Toch zien we de laatste jaren dat steeds meer Nederlanders het vrijwillig eigen risico verhogen. Dit doen ze vooral omdat een zorgverzekering hierdoor goedkoper wordt.
Jaarlijks overstappen
Een laatste trend die we de afgelopen jaren zien en die waarschijnlijk de komende jaren nog doorzet, is het overstappen van zorgverzekering. Vroeger liep een zorgverzekering soms jarenlang bij dezelfde verzekeraar, maar tegenwoordig stappen mensen ieder jaar over. Dit doen ze vooral uit financieel oogpunt. Bij een andere verzekeraar betaal je mogelijk een lagere premie dan nu, waardoor de keuze snel gemaakt is.
Benieuwd of je kunt besparen door over te stappen? Maak dan een vergelijking. Dit kun je het beste via een vergelijkingssite doen. Zo’n site laat je snel zien wat in jouw situatie de goedkoopste zorgverzekering is.
- Adobe Stock