13 dingen die (bijna) iedereen deed op de middelbare school

De middelbare school. Voor de Eén was het een hel en de ander had er weer de tijd van zijn of haar leven. Toch zijn er wel dingen die bijna iedereen deed als ze weer eens op school waren.

School

1. Schoolspullen kapotmaken

De spullen van de school waren vaak oud, vies en toch niet van jou. Dan maakte het ook niet uit als er eens iets sneuvelde. De ene keer ging er weer ergens een klassenboek twee verdiepingen naar beneden, en de andere keer ging een schoolstoeltje de trap af. Als dat nog niet voldoende was, kon je altijd nog het dure schilderij in de aula besmeuren. Destijds was dat nog gewoon kattenkwaad in plaats van een klimaatprotest.

2. Kauwgom onder de tafel plakken

Draai alle tafeltjes in een school om, en je kan een kauwgomwinkel beginnen. Elk tafeltje was voorzien van minimaal drie stukken oude kauwgom. Was vooral lekker als je even gedachteloos met je handen onder de tafel ging voelen. Dan was er maar een optie: vragen of je naar de wc mag en daar je handen schrobben.

3. Lang op de wc zitten

Nu je daar toch was, kon je ook wel even een bezoekje brengen aan het kleinste kamertje. Niet dat op de wc zitten het allerleukste is, maar het was wel leuker dan die saaie les. Zeker als je je telefoon bij je had. Kon je lekker spelletjes doen, het liefst tot de les bijna was afgelopen.

4. Te laat komen

Soms zat je zo lang op de wc dat je te laat was voor de volgende les. Het onvermijdelijke gevolg was dan dat je een briefje moest halen. Bij een x aantal briefjes stonden er consequenties tegenover, bijvoorbeeld de volgende ochtend om 8:00 of 7:30 op school zijn. Zat je daar een uur uit je neus te vreten.

5. Nakomen

Als je heel vaak te laat was gekomen, moest je nakomen. Lekker kauwgom krabben of het schoolplein vegen. Als je geluk had met de conciërge, mocht je al vroeg weg. Als je pech had, stond je nog wel een paar klusjes te doen.

6. Spijbelen

Je moest ook nakomen als je had gespijbeld. Je had geen zin in de les; helaas moest je dit bekopen met vuilnis prikken. Behalve als je van die lieve ouders had die wel een briefje wilden schrijven. Dan was het ook geregeld.

7. De leraar foppen

Soms moest je ook nakomen omdat een grap bij de leraar niet goed viel. Gelukkig waren er ook docenten die wel mee konden gaan in grapjes. Zo was het natuurlijk hartstikke leuk om een snoepkrijtje bij het schoolbord neer te leggen. Ook als de leraar er niet uitkwam met de computer was het leuk om te zeggen dat Alt+F4 wel zou helpen. Een beetje computerkenner weet dat je dan alles afsluit. Lachen, joh!

8. In een andere klas gaan zitten

Een grapje dat je maakte in een tussenuur was het crashen van een les van je bestie die op dat moment wel les had. Het was altijd weer een uitdaging om zo lang mogelijk te blijven zitten zonder dat de docent het doorhad. Hierbij liep je wel het risico dat je helemaal niet gezien werd, waardoor je de hele les moest blijven zitten. Daar gaat je tussenuur

9. Naar de supermarkt gaan

Als je dan toch op tijd uit die les wist te ontsnappen, kon je direct even naar de supermarkt. Hier werd dan de voedzame maaltijd van een frikandelbroodje en een blikje energiedrank gekocht.

10. Je lunch weggooien

Nadat je deze lekkernijen naar binnen had gewerkt, zat je ook wel weer vol. De broodjes die door paps en mams waren gesmeerd lagen echter nog wel in de broodtrommel. Daar kon je natuurlijk niet mee thuiskomen. Daarom werden deze zo het vuilnisvat in gekinkeld.

11. Met je stoel wippen

Als je dan toch in eigen les zat, dan was het altijd lekker om met je stoel te gaan wippen. Dat werd alleen niet gewaardeerd. "Een stoel heeft vier poten," kreeg je dan te horen. Toch bleef je brutaal en ging je door, ook al heeft iedereen weleens iemand onderuit zien gaan tijdens het wippen.

12. Spieken

Ook toetsen en schriftelijke overhoringen hoorden erbij op school. Door al dat geklier had je echter maar weinig opgestoken in de les en leren was veel te laat of helemaal niet aan begonnen. Geen probleem. Je ging gewoon naast de bolleboos van de klas zitten en zo onopvallend mogelijk afkijken.

13. Geen huiswerk maken

Dat je niet in staat was om zelf ook wat goede antwoorden te geven tijdens een toets, had misschien ook te maken met het huiswerk. Als je een hele dag op school had gezeten, had geen zin om thuis ook nog met al die vakken bezig te zijn. Gewoon lekker chillen was het enige wat dan telde.

Nostalgie
  • Adobe Stock