Waarom sommige dikke labradors er niks aan kunnen doen dat ze te dik zijn

Kwestie van slechte genen (en heel veel lkkre snacks).

labradors

Over het algemeen worden dikke dieren zoals dikke katten en dikke honden als schattig beschouwd. Vaak hebben deze diertjes gewoon iets teveel lopen vreten en wordt er verder niet echt raar van opgekeken. Maar wist je dat sommige honden, en dan met name labradors, er helemaal niets aan kunnen doen dat ze een beetje overgewicht hebben?

Chubby honden

Sommige labradors zijn namelijk dik door hun genen. Een genetische mutatie zorgt ervoor dat deze honden constant honger hebben en minder calorieën verbranden, zo blijkt uit onderzoek.

"Het toont ons de kracht van onze genen om te veranderen naar hoe we ons voelen over voedsel," zegt de hoofdwetenschapper. Dr Eleanor Raffan van de Universiteit van Cambridge vertelde aan BBC News dat honden, net als mensen, genen hebben die zowel de interesse in voedsel als de stofwisselingssnelheid beïnvloeden. "Als onze genen ons laten denken dat we honger hebben of altijd willen eten, kost het ons meer moeite om slank te blijven," vertelde ze. Aha!

via GIPHY

Genetisch bepaald

Het gen dat in het onderzoek onderzocht werd, staat bekend als POMC. Honden met dit gen krijgen niet alleen meer honger tussen maaltijden door, maar ze verbruiken ook ongeveer 25% minder energie in rust, wat betekent dat ze minder calorieën hoeven in te nemen.

"Honden met deze genetische mutatie hebben te maken met een dubbele uitdaging: ze willen niet alleen meer eten, maar hebben ook minder calorieën nodig omdat ze die minder snel verbranden," zegt Dr. Raffan. Jouw dikke hond kan er dus misschien helemaal niets aan doen dat hij zo chubby is!

Bizar
  • Adobe Stock