Dit zou een reden kunnen zijn waarom jij je ’s ochtends zo moe voelt

Aha!

moe

De hele nacht liggen woelen in je bed, omdat je de slaap maar niet kunt vatten? En dan ’s morgens brak uit je bed komen en meteen weer willen slapen? Als je dit regelmatig meemaakt, zou je matras weleens de boosdoener kunnen zijn. Je hebt vaak niet door dat je matras je lichaam niet voldoende ondersteuning biedt. De oplossing is simpel: een nieuw matras. Maar welk type moet je kiezen?

Gezondheidsklachten door een slecht matras

Rugklachten en klachten aan je nek of schouders zijn het bekendst, maar een slecht matras kan ook zorgen voor tintelende handen en voeten en zelfs voor hoofdpijn bij het opstaan. Waarom dan? Het heeft allemaal te maken met goed kunnen ontspannen. Als je matras bijvoorbeeld te hard is of bepaalde zones van je lichaam niet voldoende ontlast, ontstaan er drukpunten. Ook als je over het algemeen een verkeerde slaaphouding hebt, of je ligt met je hoofd op een te hoog kussen, kan dat hoofdpijn veroorzaken.

Zo kies je een nieuw matras

Je kunt natuurlijk een willekeurige winkel binnenstappen of webshop bezoeken en zomaar een matras uitkiezen, maar daar schiet je niet veel mee op. Het matras moet echt passen bij het type slaper dat jij bent. Een bekend slaapmerk van Nederland is Auping. Een pluspunt van een Auping matras is dat het in Deventer gefabriceerd wordt, dus dichtbij huis en daarmee extra duurzaam qua transport. Zelf geeft de fabrikant aan dat het type matras afhangt van jouw lengte en gewicht, je lichaamsvorm en je slaapsituatie (lig je in je eentje in bed of ligt er iemand naast je?). Daarnaast is natuurlijk ook van belang welk type bedbodem je hebt, want die twee moeten als een perfect team samenwerken.

Verschillende materialen

Er zijn nogal wat keuzes op het gebied van matrassen, waarbij met name de gebruikte materialen bepalend zijn voor de specifieke eigenschappen. Een polyether matras is relatief goedkoop, maar vrij stevig en ventileert niet zo goed. Traagschuim heeft ook geen hoge ventilerende eigenschappen, maar is wel vrij zacht. Koudschuim daarentegen is wat steviger en ventileert goed. Ook matrassen van latex en pocketveren ventileren goed, maar deze

De Leven
  • Pexels (Andrea Piacquadio)