De geschiedenis van meme coins 

Cryptomunten komen in alle maten en vormen: en dan heb je meme coins. 

meme coins

Cryptomunten komen in alle maten en vormen. Je hebt de meer gevestigde, traditionele munten zoals Bitcoin en Ethereum, die wereldwijd gebruikt worden en gigantische marktkapitalisaties hebben. Deze munten hebben een achterliggend nut en worden tegenwoordig terecht als een relatief waardevaste belegging gezien, of gebruikt als een betrouwbaar internationaal transactiemiddel.

Meme coins

En dan heb je meme coins. Deze subcategorie van crypto omvat alle cryptomunten die gebaseerd zijn op bepaalde internetmemes en grappen. Een andere naam ervoor is “shitcoins”, wat je wellicht veel vertelt over hoe deze munten op het eerste gezicht worden gezien. Maar ondanks hun ogenschijnlijk onserieuze aard, staat het absoluut vast dat meme coins een enorme impact hebben op de cryptomarkt en trekken ze wereldwijd miljoenen investeerders aan. Meme coins hebben enorm veel beleggers ontzettend rijk gemaakt en elke dag komen er nieuwe meme coins op de markt. De beste meme coin vinden om in te beleggen is volgens Joren Verdoes, crypto-expert van Bitcoin Magazine, niet gemakkelijk. Hoe zijn meme coins eigenlijk ontstaan?

De opkomst van Bitcoin

Bitcoin is de eerste en nog steeds bekendste en populairste cryptomunt. BTC ontstond rond 2009 en introduceerde het concept van een gedecentraliseerd digitaal geldsysteem dat niet afhankelijk was van een centrale autoriteit, maar in plaats daarvan wel gebaseerd was op revolutionaire blockchaintechnologie. In den beginne was Bitcoin helemaal niet populair, maar steeds meer mensen zagen de voordelen van crypto in na verloop van tijd. Dit leidde ertoe dat allerlei soorten mensen begonnen te experimenteren met het ontwikkelen van hun eigen cryptomunten.

Meme culture

Op het internet bloeide ondertussen ook de “meme culture”, waarbij memes (grappige afbeeldingen, video’s of teksten) viraal gingen en een deel werden van de internetcultuur. Iconische memes werden wijdverspreid en geliefd bij de online gemeenschap – en ook makers van cryptomunten werden erdoor geïnspireerd.

Dogecoin

In 2013 kwamen deze twee werelden voor het eerst samen op een vrij indrukwekkende manier. Dogecoin werd gelanceerd, gebaseerd op het populaire Doge-meme, waarbij een grappige Shiba Inu-hond allerlei uitspraken in gebroken Engels doet. Dogecoin had geen ontwikkelaars, het was oorspronkelijk een crypto-fork (een afsplitsing) van Luckycoin, dat zelf een fork was van Litecoin, wat op zijn beurt dan weer een fork van Bitcoin was.

Het gebruik van een populaire meme als mascotte en de lage waarde van de munt, zorgden voor een enorme populariteit zowel bij meme-liefhebbers als cryptofans. Mensen die tot dan niets met crypto te maken hadden, begonnen deze wereld te verkennen.

Ondanks het feit dat Dogecoin als grap werd bedoeld (een parodie op andere cryptomunten), steeg de waarde onverwachts en verdienden heel veel mensen heel veel geld. Dit leidde uiteraard tot de creatie van andere meme coins.

Waarom zijn meme coins zo populair?

De populariteit van meme coins staat buiten kijf. Dit heeft deels te maken met ondersteuning van fervente en erg enthousiaste gemeenschappen rond de memes die de munt promoten en de waarde ervan opdrijven. Dit hangt ook vast aan social media-hype, waarbij platforms zoals Twitter, Reddit en Tiktok een cruciale rol spelen bij het verspreiden van de bekendheid en de interesse in meme coins.

En uiteraard kunnen we de mogelijkheid tot enorme winst niet vergeten te vermelden. Meme coins zijn een speculatieve en risicovolle belegging, maar je kan er snel heel veel winst mee halen. Als je investeert in een meme coin op het juiste moment (zoals tijdens een presale), kan je in veel gevallen je belegging vertienvoudigen. En wie kan daar nu aan weerstaan?

Het tijdperk van de meme coins

Na het onverwachte en aanzienlijke succes van Dogecoin begonnen er steeds meer meme coins op te duiken, vrijwel altijd geïnspireerd door popcultuur, internetfenomenen of grappige memes. Deze coins werden soms gelanceerd als parodieën op bestaande cryptocurrencies of als manier om deel te nemen aan de hype rondom meme culture. Voorbeelden van meme coins zijn onder meer Shiba Inu (geïnspireerd door Dogecoin), PEPE en BONK.

Anno 2024 zijn meme coins enorm populair. Op regelmatige basis worden er nieuwe coins gelanceerd en sommige falen vrij snel terwijl anderen ongeziene hoogten halen. Sommige cryptomunten kan je voor niets gebruiken, maar anderen worden een veelgebruikt transactiemiddel of kan je zelfs inzetten bij een cryptocasino.

De Leven
  • Pixabay