De beloningen en risico's van crypto-presales

Dit moet je weten.

crypto

Cryptocurrency is een opwindende en dynamische wereld met op regelmatige basis de lancering van nieuwe, interessante en mogelijk erg lucratieve cryptomunten. Als belegger in crypto heb je dus altijd wel kansen om je portfolio uit te breiden en je rendement te maximaliseren, maar je moet natuurlijk wel de uitgelezen kansen weten te vinden.

Crypto-presales zijn een uitstekende manier om het meeste uit je belegging te halen en er als de kippen bij te zijn als een nieuwe cryptomunt sterk in waarde zal stijgen.

In dit artikel leggen we uit wat crypto-presales precies omvatten en kijken we naar de mogelijke beloningen en risico’s die eraan verbonden zijn.

Wat zijn crypto-presales? 

Een crypto-presale is precies wat de naam al doet vermoeden: een crypto die je kan kopen voordat de officiële verkoop van start gaat. Een presale neemt meestal de vorm aan van ICO’s (Initial Coin Offerings) of ITO’s (Initial Token Offerings). Dit is een manier voor crypto-startups en ontwikkelaars om kapitaal te verwerven en hun projecten te financieren. Investeerders kunnen tokens en cryptomunten aankopen nog voordat deze op grote beurzen (crypto-exchanges) worden gelanceerd. Vroege beleggers krijgen vaak kortingen op de prijs of andere bonussen.

Je kan het vergelijken met IPO’s (Initial Price Offerings) op de aandelenmarkt, waar beleggers als een van de eerste aandelen kunnen kopen van een bedrijf dat binnenkort op de beurs gaat.

Deelnemen aan een presale kan erg lucratief zijn, want de waarde van sommige munten schiet enorm de hoogte in op het moment dat die officieel gelanceerd wordt. Je kan natuurlijk nooit perfect voorspellen welke cryptomunt het goed zal doen en welke zal kelderen. Joren Verdoes, crypto-expert van Techopedia, vertelt dat de beste crypto presale afhangt van enkele factoren, zoals een ervaren en geverifieerd team, een veelbelovende roadmap en duidelijke interesse vanuit de cryptomarkt.

Mogelijke beloningen 

Zoals je je wel kan voorstellen als je het concept van presales begrijpt, is de belangrijkste mogelijke beloning van het deelnemen aan een presale de kans op aanzienlijke winst. Als het project succesvol blijkt te zijn en de waarde van de crypto hard stijgt na de lancering, kan je een erg hoog rendement halen, vaak tientallen keren je inleg.

Daarnaast kan je ook toegang krijgen tot exclusieve projecten en features nog voordat deze openbaar beschikbaar zijn. Hierdoor kunnen investeerders profiteren van innovatieve ideeën en concepten (zoals bijvoorbeeld een cryptocasino) voordat die mainstream worden, wat zeker een aantrekkingsfactor is voor veel beleggers. Een ander concreet voorbeeld in de cryptowereld is “staking”: je krijgt rente door een bepaalde cryptomunt te bezitten. Je kan het vergelijken met dividenden op aandelen en fondsen. Hoe langer je een cryptomunt bezit, hoe meer passief inkomen je verdient.

Je kan door vroeg in te stappen en een investeerder in het project te worden ook invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het project in kwestie. Ontwikkelaars vragen vaak om feedback en als je wat ervaring hebt in de cryptosector kan je dit zeker delen.

Risico’s van presales 

Naast de mogelijke financiële voordelen en betrokkenheid bij het project mag je niet vergeten dat er ook aanzienlijke risico’s komen kijken bij een crypto-presale.

De cryptomarkt heeft over het algemeen een redelijk gebrek aan regelgeving en toezicht, wat beleggers kwetsbaar kan maken voor oplichting en misbruik, bijvoorbeeld in de vorm van frauduleuze projecten. Hier zal later dit jaar verandering in komen door het in werking treden van de Markets in Crypto Assets Regulation, een Europese verordening die consumenten beter moet beschermen.

Zelfs als de ontwikkelaars het beste met hun project voorhebben en investeerders absoluut niet willen oplichten, kan het gewoon voorvallen dat het project niet succesvol wordt, niet aan de verwachtingen van beleggers voldoet, of gewoon geen afdoende interesse van de grotere cryptomarkt opwekt. Zelfs projecten met veelbelovende concepten kunnen falen als gevolg van technische problemen, gebrek aan adoptie of concurrentie van andere projecten.

Daarnaast is het een feit dat de cryptomarkt an sich risico’s met zich meebrengt wegens de inherente volatiliteit. De prijzen van cryptocurrencies kunnen sterk fluctueren als gevolg van verschillende factoren, waaronder marktsentiment, regelgevingsontwikkelingen en technologische vooruitgang. Deze volatiliteit kan leiden tot aanzienlijke schommelingen in de waarde van tokens, waardoor jij als belegger zowel grote winsten kan behalen als grote verliezen kan lijden.

Wanneer je in cryptopresales wil beleggen, hou dan altijd in gedachten dat er met mogelijk hoge rendementen ook hoge risico’s komen kijken.

Tech
  • Adobe Stock