Jaa! De Peaky Blinders film komt eraan!

De Shelby familie is nog niet klaar.

Peaky Blinders

By order of the Peaky Blinders… Het is al twee jaar geleden dat we die iconische zin voor het laatst hoorden en Birmingham te paard achter ons lieten.

via GIPHY

Zes seizoenen lang konden we genieten van het bendegeweld en het politieke doolhof waarin Tommy Shelby zich bevond. Voor iedereen die stiekem de ambitie had om crimineel bendeleider te worden was de omkoping, het geweld, de afpersing en illegale handel om je vingers bij af te likken. In elke aflevering werd wel weer iemand anders een kopje kleiner gemaakt.

De film

Toen seizoen 6 afliep, vielen we allemaal in een zwart gat. Netflix beloofde dat er een film zou komen om het verhaal af te ronden, maar dat is altijd even afwachten. Er is niets erger dan een cliffhanger waar je nooit een antwoord op gaat krijgen. Gelukkig bezorgt Netflix ons deze keer geen slapeloze nachten en deelden zij gisteren op hun socials dat de Peaky Blinders film er officieel komt.

Wie en wat?

Het zou geen Peaky Blinders zijn zonder hoofdrolspeler Cillian Murphy. Hij bevestigde op zijn social media kanalen al dat hij terugkomt als onze favoriete crimineel Tommy Shelby: “Het lijkt erop dat Tommy Shelby nog niet klaar met mij was. Deze film is er een voor de fans.” Van de rest van de cast wordt verwacht dat de meesten zullen terugkeren.

via GIPHY

Hoe ging dat einde ook alweer?

Mijn geheugen gaat ook niet verder terug dan een half uur, dus het zal mij niks verbazen als jij ook niet meer precies weet hoe seizoen 6 afliep. Let op, spoilers!

via GIPHY

Kort maar krachtig: De net vrijgekomen Michael Gray (Finn Cole) probeert Tommy op te blazen met een bom, maar wordt gesnapt en vervolgens door Tommy vermoord. Aunt Polly’s (Helen McCrory) moordenaar Laura McKee (Charlene McKenna) komt op brute wijze om in een dramatisch vuurgevecht met mosterdgas. Verrader Billy Grade (Emmett J Scanlan) wordt ook naar zijn graf gestuurd en het leven van jongere broer Finn (Harry Kirton) wordt gespaard in ruil voor verbanning uit de familie.

via GIPHY

Tommy zelf denkt dat hij een hersentumor heeft, zet zijn landhuis in de fik en vertrekt per wagen om een einde te maken aan zijn leven. Maar zijn plannen stoppen als hij er achterkomt dat de dokter die hem zogenaamd heeft gediagnosticeerd, vrienden is met zijn fascistische politieke ex-partner Oswald Mosley (Sam Claflin). Wetende dat hij helemaal niet ziek is, rijdt hij terug naar zijn kamp, maar alles staat al in de hens.

De wereld - en al zijn vijanden - denkt dat Tommy dood is, al zijn bezittingen vernietigd. In het allerlaatste shot rijdt hij op een wit paard letterlijk de vrijheid tegemoet.

En nu?

Verwacht wordt dat de film verder gaat waar de serie eindigde, met een kleine timejump. Producent Caryn Mandabach zegt daarover: "We hopen een film te maken die zich niet in dezelfde periode afspeelt. Het zal niet 1938 zijn. We slaan een paar jaar over, zoals we elk jaar doen.” Wat er precies gaat gebeuren is dus nog onduidelijk, maar ik verwacht niet dat Tommy ineens zijn criminele ambities achter zich gaat laten. Een releasedatum voor de film is er nog niet, maar hij zal in ieder geval op Netflix verschijnen. Wij halen onze newsboy cap in elk geval alvast weer uit de kast!

Films & Series
  • Netflix, Standaard.be
  • NL Beeld / BRITISH BROADCASTING CORPORATION (bbc)