Onpopulaire mening: een kerstboom in je huis zetten is raar, stom en gek

Leeswaarschuwing: sommige lezers zullen dut stuk als schokkend ervaren...

kerstboom

Na deze pak 'm beet 400 woorden zal mij vermoedelijk een lot te wachten staan waarmee de kruisgang van Jezus een walk in the park was, maar het moet er toch even uit: ik vind een kerstboom (of wat voor boom dan ook, maar daar kom ik zo op terug) in je huis zetten raar, stom en gek.

Zo. Dat is eruit. Maar de echte rant moet nog beginnen natuurlijk. Want ooit is er dus iemand begonnen met deze malle traditie. Ik ben benieuwd hoe dat is gegaan. Werd er ergens in december een man 's ochtends wakker en keek die na z'n eerste bakkie koffie eens de huiskamer in en dacht-ie: potverdomme, nu zie ik het ineens, hier mist een naaldboom! Laarzen aan, bijl mee en het bos in. En daar stond-ie dan hoor. Omdat z'n vrouw eerst niet doorhad dat er een grote naaldboom in de kamer stond, heeft-ie er daarna nog lichtjes, glanzende ballen en slingers ingehangen. De kerstboom was geboren. 

Zo móét het gegaan zijn. Kan niet anders. En nu heeft dus bijna iedereen een kleine maand lang een versierde naaldboom in huis staan. Om te benadrukken hoe mal dat eigenlijk is nog even de losse woordjes achter elkaar. Versierde. Naaldboom. In huis. 

Eerst eens even de keuze voor juist de naaldboom onder de loep nemen. Want dat is een heel rare keuze. Ga maar na: naaldbomen zijn één van de weinige boomsoorten die in de winter wél buiten overleven. Als je dan toch zo graag in de winter een boom in huis wil, kies dan voor een loofboom, die het buiten in de winter zo koud hebben dat ze al hun blaadjes verliezen. Maar nee hoor, mensen laten én de loofboom lekker kaal worden in de kou én trekken bruut zo'n lekker groene naaldboom met kluit en al uit de grond - of nog veel bruter: ze hakken 'm om. 

Dan het versierdeel. Dat werd van oudsher gedaan met kaarsjes, maar dat  bleek toch een beetje brandgevaarlijk (goh), dus nu maken we van de kerstboom een soort epileptische aanval op een stam. We hangen er eigenlijk alles in, als het maar glinstert of licht geeft. Zodat je er ieder moment van de dag aan herinnerd wordt: ER STAAT HIER EEN BOOM!!1! De kerstboom zou zo als vierde Topper aan kunnen sluiten bij Geer, Goor, René of weet ik veel wie op dit moment precies De Toppers vormen. Een kerstboom is hoe Prem Radhakishun eruit zou zien als hij niet kon praten.  

En dat ding staat dus bij mensen in de woonkamer. De plek die mensen elf maanden van het jaar met veel zorg inrichten. Het moet stijlvol. Over iedere onderzetter wordt nagedacht. Maar dan wordt het december en plempen ze er zo een grote boom vol met glinsterende ballen in. Ik snap het niet. En ik ben in goed gezelschap, want de meest wijze dieren van het dierenrijk vinden het ook niks. Een gouden regel: als een kat het niks vindt, is het niks!