Deze vrouw uit de middeleeuwen was haar tijd ver vooruit en heeft de beste achternaam ooit

Zo'n achternaam, dan kun je toch eigenlijk ook niet anders meer? Zeker in coronatijden.

bingen

Hildegard

Een belangrijk geschiedenislesje op Upcoming vandaag. En dat dat zeker niet saai is gaan we bewijzen. Daar gaan we: het is 1098 in Bermersheim, Midden-Duitsland. Graaf Hildebert heeft z'n tiende kind verwekt, dat ter aarde komt als Hildegard. Anders dan de andere negen heeft ze een eigen Wikipedia-pagina, vermoedelijk omdat ze geldt als de eerste vertegenwoordiger van de Duitse middeleeuwse mystiek.

Ze was ook - en hier volgt een quote van Wikiepdia - 'actief op het gebied van religie, kosmologie, wetenschappen, filosofie, compositie en muziekbeoefening, poëzie, plantkunde en linguïstiek. Ze was de de eerste componiste uit de geschiedenis van de klassieke muziek die bij naam bekend is.' Dat Hildegard zoveel in haar schild voerde, mag een klein wondertje heten als we haar achternaam onthullen, hetgeen waar dit geschiedenislesje eigenlijk een beetje om draait.

Van Bingen

Juist, ze heette Van Bingen. Een achternaam die een kleine duizend jaar nadat Hildegard van Bingen zo druk bezig was een geheel andere betekenis heeft. Eigenlijk heeft het precies de tegenovergestelde betekenis: niks doen, op je luie reet zitten en kijken wat het beeld van je scherm op je afstuurt. Dus, om Hildegard te eren mag jij dat lekker gaan doen in deze coronatijden. Doe het voor Hildegard!