De wetenschap spreekt: met deze kaas bouw je de beste tosti’s

Iedereen weet: de beste tosti is knapperig van de buitenkant, maar zacht, draderig en romig aan de binnenkant. De vraag is alleen: hoe doe je dat? Wij hebben het antwoord.

tosti kaas

Hoe je tosti eruit komt te zien is afhankelijk van verschillende factoren. 

via GIPHY

Mik je hem bijvoorbeeld in de pan, ga je voor een grill of heb jij het allerliefst zo’n plastic ding die gelijk driehoekjes in je brood drukt? 

Maar minstens zo belangrijk is welke kaas je kiest. 

via GIPHY

We kunnen het erover eens zijn dat 30+ kaas sowieso niet meedoet. Dan kun je namelijk net zo goed het plasticje dat ertussen zit in je tosti stoppen. Maar welke kaas is dan wel geschikt? En hoe komt dat? 

De perfecte kaas voor een tosti moet in ieder geval lekker vochtig en vet zijn. 

via GIPHY

Ja, dat klinkt super smerig, maar hoe vetter en vochtiger de kaas is, hoe beter die smelt. Dit betekent dat magere en oude, droge kazen eigenlijk meteen afvallen. 

Ook wil je een kaas met veel calcium erin. 

via GIPHY

Calcium dient in gesmolten toestand namelijk als een soort lijn. Te veel lijm betekent geen kaasslierten, te weinig lijm betekend scheurende kaasslierten. Je wilt gewoon perfecte slieren en die krijg je door een kaas te kiezen met veel calcium. 

Beter doe je niet zo zuur

via GIPHY

Of in wetenschappelijke termen: de pH-waarde is ook van invloed op het smeltproces. De ideale pH-waarde van tosti-kaas ligt tussen de 5 en 5,5. Dit betekent dat je zure kazen zoals feta beter in het kaasschap kunt laten liggen als je de perfecte tosti wilt maken. 

En dan nu…. De ideale kaas. 

via GIPHY

Goed, genoeg eromheen geluld. De kazen die je moet hebben zijn jonge Goudse kaas en een pittige (iets oudere) cheddar. Het liefst gecombineerd. Dit levert je de optimale smaak- en textuurervaring op. En dat is natuurlijk exact waar je naar op zoek bent in het leven. Of in ieder geval voor op je tosti.  

Upcomnomnom
  • Quest, Panorama
  • iStock