Zo word je zo cool als Tommy Shelby: leer in 5 stappen whisky drinken

Tijd voor een nieuwe lockdown uitdaging? Word whiskyspecialist!

tommy

Zomaar ineens een glas whiskey inschenken is voor de meeste mensen niet een heel goed idee. Maar damn, wat zien die Shelby’s er cool uit als ze een glaasje achterover tikken. Goed nieuws! Als je deze stappen volgt, wil jij binnen de kortste keren ook nooit meer anders.

Stap 1: begin met een zoete whiskey 

via GIPHY

Niet alle whiskeys zijn bitter en rokerig of voelen alsof je hele slokdarm weggebrand wordt. Er zijn ook kalmere opties. Begin daarom met een milde, zachte variant waarvan de smaak het best omschreven kan worden als zacht, rond, fluweel en subtiel.

Stap 2: de kleur spreekt boekdelen 

via GIPHY

Om echt een whiskybaas a la Tommy Shelby te worden, is het belangrijk dat je whisky’s leert herkennen. En kijken naar de drank is daarvan een belangrijk onderdeel. De kleur zegt namelijk veel over de smaak, dus train jezelf om de verschillende kleuren te herkennen nog voordat je een slok hebt gehad. (Maar als je het onder de knie hebt, dan alsjeblieft niet een beetje stoer gaan doen tegen je vrienden hè de hele tijd, zit niemand op te wachten.)

Stap 3: ruiken 

via GIPHY

Na proeven en kijken, is het nu tijd voor reuk. De geur van whisky zegt namelijk ook superveel over de smaak. Je bent bij stap 1 begonnen met het drinken van zoete whisky’s, maar ook in die categorie heb je al allerlei verschillende smaken. En als het goed is weet je ook al iets meer over de kleuren. Als je daar nu geur aan toevoegt en op die manier gaat experimenteren, begin je al een echte kenner te worden.

Stap 4: Heftigere whisky’s

via GIPHY

Nu je al een tijdje zoetere, zachte whisky’s drinkt, is het tijd om een stapje verder te gaan. Daag jezelf uit door ook eens een heftigere whisky te proberen. Eentje uit de medium categorie. Want die hebben peer, graan, havermout en honing-achtige smaken. Op deze manier kun je langzaam uitbreiden en via de vol & rijke categorie (gedroogd fruit, karamel en zoet) uitkomen bij krachtig & rokerig. Deze whisky’s kenmerken zich door intense smaken als rook, zilt en eikenhout. Natuurlijk blijf je hierbij steeds het kijken, ruiken, drinken cirkeltje herhalen.

Stap 5: ontdek je favorieten

via GIPHY

Nu je alle whisky’s kunt drinken, kun je ook ontdekken wat je favorieten zijn. Niet iedereen zal immers alle whisky’s lekker vinden. En als je weet wat je wel en niet lekker vindt, ben je goed op weg. Maar… echt klaar ben je nooit. Er is altijd iets nieuws te ontdekken in de wereld van whisky’s. Cheers, mates.

De Leven
  • FHM
  • Peaky Blinders