Aan de universiteit van Michigan is onderzoek gedaan naar de mate waarin kaas verslavend is
En wat blijkt? Kaas bevat een stofje dat net zo werkt als nicotine, cafeïne en zelfs drugs zoals cocaïne en heroïne
Dit stofje prikkelt dezelfde delen van je hersenen als drugs en alcohol en daarom voelt het dus zo fantastisch als je een blokje kaas in je mond gooit
Wat is dan precies de boosdoener? Caseïne, heet het. Hetzelfde stofje dat ook in melk en yoghurt zit, maar dan in een veel lagere dosis.
Ter illustratie: voor een kilo kaas wordt tien liter melk gebruikt, dus de hoeveelheid caseïne in de kaas is tien keer zo hoog als in je bekertje melk of bakkie yoghurt.
In Nederland eten we gemiddeld 17 kilo kaas per persoon per jaar en dat is nog niet eens zó overdreven. In Zweden is het gemiddeld 19 kilo en in Italië loopt het gemiddelde op tot 22 kilo
Maar goed, als we dan ergens verslaafd aan moeten zijn…
De Leven
- Favorflav
- iStock