Waarom het goed is om op te komen voor je medemens

En waar je zelf wellicht ook beter van wordt

opkomen voor medemens

Opkomen voor een ander (en een beetje voor jezelf), het klimaat of voor dieren doen we graag. We demonstreren er soms actief op los, maar daar bereik je niet altijd je doel mee. Soms is het niet eens mogelijk om een demonstratie voor een zaak van belang op poten te zetten, terwijl je wel iets wil doen. Belangenbehartiging kan voor een groot doel zijn of juist iets heel kleins en iedereen kan het leren.

Wat is het eigenlijk?

Belangenbehartiging is kort gezegd dat wat je doet wanneer je opkomt voor een belangrijk doel. Meestal ga je daarvoor in gesprek met iemand anders, om er dus voor te zorgen dat het belang (het doel) wordt gezien en er een goede oplossing komt. Misschien was jij wel diegene die een leraar kon ompraten om les te geven in het tussenuur, zodat jullie met de hele klas op tijd naar huis konden. Of heb jij er voor gezorgd dat betere koffie op de zaak te drinken is. In die gevallen heb je je ingezet voor iets, waar iedereen om je heen (de klas, het kantoorpersoneel) baat bij heeft.

Kleine & grote doelen

Tof toch? Dat vinden wij wel. Belangenbehartiging is iets voor alle generaties en natuurlijk voor iedereen die zich in wil zetten voor iets anders. Dit kan een klein doel zijn (betere broodjes in de voetbalkantine) of juist een heel groot doel (meer sportgelegenheden in de omgeving). Hoe groot het doel ook is, als je je er voor in wil zetten, kun je van alles bereiken.

Overtuigingskracht

Als belangenbehartiger zal je over een gezonde dosis overtuigingskracht en inlevingsvermogen moeten beschikken. Je komt namelijk terecht in een spel waarbij veel belangen belangrijk zijn en tegen elkaar afgewogen moeten worden. Soms zal je hierbij praten met gemeentes en beleidsmakers, soms juist met organisaties of individuele personen. Soms ben je zelfs de woordvoerder van een groep, het klimaat of van dieren. Wauw, dat kan een hele verantwoordelijkheid zijn.

Help anderen

Het spreekwoord luidt ‘wie goed doet, goed ontmoet’ en dat gaat ook wel op voor belangenbehartiging. Je zet je immers in voor de buurt, je medemens en wellicht de wereld. Vooral als je de belangen uiteindelijk behartigt met een goed plan of betere faciliteiten. Maar weet wel dat het traject van het behartigen lang en soms moeizaam kan zijn.

Bij wie moet je eigenlijk zijn?

Het lastigste van belangenbehartiging is dat je niet altijd precies weet waar je met je verzoek moet aankloppen. Hierdoor kan je veel tijd kwijt zijn met het zoeken naar de juiste persoon waarmee je in gesprek moet gaan. Zelfs bij kleine belangen is dat niet altijd even duidelijk. Voordat je dus een plan de campagne opstelt, is het goed om na te gaan waar je met je vraag naar toe moet.

Belangenbehartiging; je kan het leren

Of het nu gaat om meer sportplekken in de wijk, een beter salaris voor de zorg, lagere maandlasten of overschakelen van aardgas naar duurzame brandstoffen, je zal er veel tijd in steken. Er zal een beleidsplan moeten komen, vergaderingen belegd en heel veel gelobbyd bij de (lokale) overheid. Zelfs als je welbespraakt bent, zal je merken dat er veel bij komt kijken om de gestelde doelen te behalen. Onze tip: doe eens een cursus belangenbehartiging. Jazeker, die bestaan! Duik de schoolbanken in en leer hoe je de snelste weg naar je doel vindt.

Goed gevoel

Waarom zou je je inzetten voor het belang van een ander? Nou, omdat het fijn is om een ander te helpen natuurlijk. En het levert jou een goed gevoel op, omdat je iets voor elkaar gebokst hebt. En dat is de bonus van belangenbehartiging.

De Leven
  • Unsplash