Goede voornemens: vapen, hoe slecht is het nu écht?

Het nieuwe jaar is in zicht, een perfect moment voor goede voornemens. Eén van de populairste voornemens is stoppen met roken, een uitstekende keuze gezien de bekende gezondheidsrisico's van roken. Maar wat te denken van de elektronische sigaret, ook wel bekend als de vape of e-sigaret?

Vapen

Deze is vooral populair onder jongeren. Het is belangrijk om te onderzoeken hoe schadelijk de vape daadwerkelijk is en of het een beter alternatief is dan traditionele sigaretten in onze missie naar een gezondere levensstijl.

Vapen doe je met een elektronisch apparaatje dat de werking van een sigaret imiteert. Een vape is gevuld met ‘e-liquid’, een vloeistof die door verhitting verdampt. De damp inhaleer je als gebruiker. De vape ziet er heel anders uit dan de sigaret en tja, ook vaak een stuk onschuldiger. Het stinkende tabaksstaafje uit een pakje verliest het op alle punten van de hippe vape in trendy kleuren. Naast leuke kleuren, hebben ze ook leuke smaken, zoals bubblegum, cola of suikerspin.

Kleurtjes en smaakjes, het werkt als een magneet op veel jongeren. De gerenommeerde Britse krant The Guardian bestempelde de rage rond de e-sigaret afgelopen jaar al als de “vape-epidemie”. En ook in ons land hoor je er steeds meer over op het nieuws.

Wat is ongezonder: de sigaret of de e-sigaret? 

De elektronische sigaret lijkt het in eerste instantie te winnen op gezondheidsvlak van de sigaret. De e-sigaret produceert namelijk geen teer of roet zoals gewone sigaretten. Ah, dus gezonder! Toch? Snelle disclaimer: niet echt, de vape is verre van onschuldig.

Hoewel de e-sigaret geen tabak verbrandt zoals de sigaret, adem je met een vape een aanzienlijke hoeveelheid schadelijke stoffen in. Het gaat om stoffen als nicotine, propyleenglycol, glycerol, aldehyden, nitrosamines en metalen. Via de damp gaan deze stoffen linea recta je longen in. Het gaat daarbij niet alleen om de zeer verslavende stof nicotine, maar daarnaast dus ook om allerlei chemische toevoegingen.

Op dit moment is het effect van deze typische ‘vape-ingrediënten’ op de gezondheid nog relatief onbekend. Zeker op de lange termijn. Van sigaretten weten we inmiddels na al die jaren wel wat de gevolgen kunnen zijn voor je gezondheid, bij de vape nog niet.

Het RIVM waarschuwt daar dan ook terecht voor. Sommige onderzoeken laten zien dat een e-sigaret resulteert in chronische longziektes, astma en kanker. Er is meer onderzoek nodig om dit structureel aan te tonen.

Dit doet vapen met je gezondheid 

Wat we wél weten, zijn de klachten op korte termijn. Je loopt dankzij vapen risico op een flink aantal longaandoeningen en andere gezondheidsproblemen. Hartkloppingen, schade aan je luchtwegen, hersenschade, nicotinevergiftiging en meer. Met de komst van de elektronische sigaret is zelfs een hele nieuwe ziekte ontstaan: EVALI. Dat is een longziekte die zich kenmerkt door hoesten, kortademigheid, pijn op de borst, misselijkheid, braken of diarree en koorts en uiteindelijk serieuze longschade.

Het echte gevaar van de vape zit ‘m vooral in de verslavende werking. Dat heeft vooral te maken met de stof nicotine. Nicotine is geen fijne vriend. Deze stof is verslavender dan alcohol, hasj, cocaïne of heroïne. Voeg daar nog wat lekkere smaakjes met hippe namen aan toe - zoals Citroen Fizz Pulp, Bloody Frutti of Pinkman – en de verleiding is compleet. Dat maakt een vape uitermate verslavend.

Stoppen met roken, hoe dan?

Stoppen met roken en vapen is altijd een verstandige keuze, ongeacht de tijd van het jaar. Je hoeft niet te wachten op speciale momenten zoals 'Stoptober' om deze gezonde beslissing te nemen. Er zijn talloze tips, methodes en adviezen beschikbaar om je te helpen bij het stoppen. Iedereen is anders, dus het is belangrijk om te ontdekken welke aanpak het beste voor jou werkt.

Mocht je echt niet afkomen van je verslaving, dan is er ook nog altijd professionele hulp. Wist je dat je daarvoor verzekerd bent via je zorgverzekering? Iedereen heeft vanuit de basisverzekering recht op een vergoeding voor een hulpprogramma om te stoppen met roken. Dus je hoeft geen zorgverzekeringen te vergelijken. Deze hulpprogramma’s moeten erkende methoden en middelen zijn, zoals persoonlijke coaching, groepstherapie of medicijnen.

Bas Knopperts, expert zorgverzekeringen bij Independer: “Afkomen van een vape-verslaving blijkt moeilijk. Stoppen is echter niet alleen goed voor je gezondheid, maar ook voor je portemonnee. Vapen is namelijk niet gratis en kan op de lange termijn flink in de papieren lopen.

Extra fijn dat je eigen risico geldt hier niet, het wordt dus volledig vergoed. Check je zorgverzekering en huisarts voor de mogelijkheden.”.