Een eigen website maken doe je met deze tips

Handige tips voor het maken van een eigen website

website maken

Was jij ooit ook een ster in je eigen profiel pimpen met HTML-codes op het vroegere CU2? Of had jij als een van de eersten een eigen blog of misschien zelfs een complete website? Dan weet je waarschijnlijk als geen ander dat het best te doen is om je eigen online omgeving te maken. Grote kans dat je zelfs nog een paar HTML-codes uit je hoofd weet!

Vandaag de dag is het nóg eenvoudiger om een eigen website te maken. Je hoeft geeneens verstand te hebben van HTML om dat te doen. In dit artikel vertellen we je meer over het maken van je eigen website.

Wat moet je hebben voor een eigen website?

Als eerst is het goed om te weten wat je nodig hebt om een eigen website te starten. Het is in ieder geval belangrijk om voor een goede websitenaam te kiezen. Die naam zet je om in een domein waarop mensen je via Google en social media kunnen vinden. Bedenk als eerst waarom je een website op wilt zetten. Wil je bloggen over een bepaald onderwerp? Of wil je producten verkopen?

Op basis van de inhoud van je online platform bepaal je een naam en kijk je of zo’n domein (met URL) nog vrij is. Ook moet je een online omgeving hebben waar je je website gaat bouwen. Begin bijvoorbeeld met een website ontwerpen of programmeer je eigen online platform. Je koppelt het domein vervolgens aan de website en je bent vindbaar op die bepaalde URL.

Website maken met een websitemaker

De meeste mensen zullen niet over de nodige kennis over CSS of HTML beschikken om een website vanaf het begin op te zetten. Gelukkig is er een aantal andere mogelijkheden waardoor je alsnog heel simpel en snel je eigen webpagina kunt maken. Dat doe je bijvoorbeeld met een zogeheten websitemaker, de meest eenvoudige optie. Daar koop je één pakket waarbij je een website kunt maken, een domeinnaam krijgt en gebruik kunt maken van een e-mailadres en ondersteuning. Een domeinnaam check doe je gewoon online.

Je hoeft zelf geen kennis te hebben om het design van de website te maken. In de websitemaker kies je kleurtjes, lettertypes en afbeeldingen uit. Ook kun je daar je eigen teksten en foto’s toevoegen. Dat is ontzettend handig voor beginners en mensen die voor weinig geld optimaal willen profiteren van het nodige gemak. Het enige nadeel van een websitemaker is dat je niet alles 100% naar eigen smaak kunt maken. Sommige functies die je misschien zou willen kunnen niet worden toegevoegd.

Begin met een contentmanagementsysteem voor website

Een andere gemakkelijke optie om met een website te beginnen is door aan de slag te gaan met een contentmanagementsysteem (CMS). Zo’n systeem is iets ingewikkelder dan een websitemaker, maar nog steeds goed te begrijpen wanneer je je erin verdiept. Het grote voordeel van zo’n systeem is dat de basis er al is. Je hoeft alleen tekstblokken, afbeeldingen en links et cetera toe te voegen. Bij de meeste hostingbedrijven kun je zo’n CMS eenvoudig koppelen aan het domein.

Bij een CMS vind je een aantal gratis lay-outs en betaalde sjablonen. Afhankelijk van wat je verder wilt gebruiken van zo’n systeem betaal je een bepaald bedrag per maand of per jaar. Vervolgens ga je aan de slag met het maken van je website, zoals een website over jezelf (à la CU2, de nostalgie!) of een bepaald onderwerp. Meestal wijst het zich wel een beetje voor zich hoe zo’n CMS werkt. Het enige nadeel is dat je niet altijd je creatieve vrijheid kwijt kunt omdat je aan een sjabloon vastzit. Als je daar wat aan wilt veranderen moet je met de HTML of CSS gaan knoeien.

Zelf je complete website (laten) bouwen

Tot slot kun je ervoor kiezen om je eigen website te maken of door een expert te laten programmeren. Dit is de beste keuze wanneer je echt van A tot Z alles zelf wilt bepalen. Begin je echter voor het eerst met een website bouwen dan heb je niet heel veel aan die HTML-kennis van CU2 van vroeger. De codes achter complete websites zijn namelijk uitgebreid en ontzettend ingewikkeld.

Dat betekent dat het veel tijd en energie kost om een mooie website te maken die ook nog eens goed werkt. Grote kans dat je daar niet zo heel veel puf voor hebt. In dat geval kun je ervoor kiezen om dit door een professional te laten doen. Voor de meeste beginners is de meest aantrekkelijke optie echter om te gaan voor een CMS of websitemaker zodat je met eenvoudige tools een mooie site kunt realiseren.

Tech
  • Unsplash