Inventing Anna: wat is er nou allemaal echt en wat is fictie?

Inventing Anna is al weken extreem populair op Netflix, maar wat is er nu precies echt?

inventing anna

Wie begint aan Inventing Anna krijgt direct te maken met de briljante disclaimer: "Dit hele verhaal is compleet waar. Behalve de delen die helemaal verzonnen zijn." Dit lijkt zowel een verwijzing te zijn naar de manier waarop Anna te werk ging, als naar de manier waarop de makers van de serie te werk zijn gegaan. En dat is precies wat het zo lastig maakt om te bepalen wat verzonnen is en wat niet. Veel van de gebeurtenissen in de serie zijn namelijk wel gewoon daadwerkelijk gebeurd. Het verhaal van Anna Delvey/Sorokin had dan ook niet veel dramatisering nodig. Maar er zijn wel dingen die net ietsje anders zijn gegaan. We zetten een aantal feiten en een aantal fictieve verhaallijnen op een rijtje.

1) Feit: Anna's veroordeling

Net als in Inventing Anna is de echte Anna Delvey/Sorokin ook veroordeeld voor vier tot twaalf jaar gevangenis. Ze is ook veroordeeld voor een poging tot beroving, drie berovingen en vier diefstallen van diensten. Ze zat haar straf uit in Albion Correctional Institution en werd in februari 2021 vervroegd vrij wegens goed gedrag. Inmiddels zit Anna overigens weer in hechtenis omdat haar visum verviel. Ze zal naar verwachting vast blijven zitten tot ICE (Immigration and Customs Enforcement) bepaalt of ze terug naar Duitsland moet.

2) Feit: Anna's Instagram

In de serie speelt de Instagram-pagina van Anna Delvey een vrij grote rol. Net als in de serie legde ze ook irl op Instagram haar luxe leventje vast. Ze is overigens nog steeds actief op Instagram op dezelfde pagina als voor haar arrestatie onder @theannadelvey.

3) Half feit: Vivian Kent

In de serie volgen we Vivian Kent, gespeeld door Anna Chlumsky, die het verhaal van Anna Delvey wil vertellen. Dit karakter is gebaseerd op journalist Jessica Pressler, die als eerste het verhaal bracht op de website van New York Magazine. Ze noemde het: 'How Anna Delvey tricked New York's Party People.' Jessica was ook zwanger toen ze aan het verhaal werkte en bezocht Anna ook in de gevangenis op Rikers Island. Ook het feit dat Kent haar carrière probeert te redden na een fout is gebaseerd op de waarheid. Jessica Pressler bracht namelijk een verhaal dat een hoax bleek te zijn, wat haar een baanaanbieding bij Bloomberg News kostte. Jessica reageerde in Vulture op de serie: 'Het is niet iets dat ik wilde, maar ik begrijp waarom de serie gemaakt is.' Ook gaf ze aan dat haar bazen bij New York Magazine totaal niet lijken op de bazen van Vivian bij Manhattan Magazine.


4) Half-feit: Chase Sikorski

In Inventing Anna speelt Anna's relatie met Chase een grote rol. Toch lijken Chase en zijn app Wake verzonnen te zijn. Hoewel hij wel gebaseerd is op Anna's echte vriend. In het artikel van Jessica Pressler voor The Cut staat namelijk dat hij een 'futurist on the TED-Talks circuit' is. In de serie stemt Vivian in met het voorstel van Chase om hem 'futurist' te noemen.

5) Feit: Rachel DeLoache Williams

In de serie wordt Anna's beste vriend Rachel gespeeld door Katie Lowes, maar Rachel DeLoache Williams bestaat echt. Ze werkte bij Vanity Fair en stelt dat ze een rekening van $62.000 moest betalen na de trip naar Marocco, die trouwens ook echt heeft plaatsgevonden. Uiteindelijk is Anna, net als in de serie, niet veroordeeld voor stelen van Rachel. Ook het boek dat Rachel over Anna schrijft is echt gepubliceerd onder de naam 'My Friend Anna'. Rachel werkte ook mee aan het FBI-onderzoek dat ervoor zorgde dat Anna opgepakt werd.

Katie Lowes als Rachel in Inventing Anna

6) Feit: De Anna Delvey Foundation

Anna werkte echt aan het opzetten van de Anna Delvey Foundation en wilde ook dat deze gevestigd zou worden in het 'Church Missions House'.

7) Half-feit: Bezoek aan Anna's ouders

In de serie zien we dat Vivian naar Duitsland gaat om Anna's ouders op te zoeken. Ze breekt dan ook in bij het huis. Volgens Jessica Pressler heeft de reis naar Duitsland wel plaatsgevonden, maar heeft ze absoluut niet bij iemand ingebroken.

Films & Series
  • Cosmopolitan, The Cut, Vulture, Marie Claire UK
  • Netflix/Inventing Anna